Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBRISI SU VEĆ ZACRTANI

Što donosi mirovinska reforma? U škarama promjena naći će se i neka zanimanja s beneficiranim radnim stažom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bila je u Nacionalnom programu reformi za 2017., a Vlada je sada prebacuje u sljedeću godinu. Mirovinska reforma, kako je rekao ministar Marko Pavić, čeka nas 2018. godine, a neki njezini obrisi već su zacrtani.

Hoće li biti novca za mirovine, nije samo pitanje u Hrvatskoj, već i u cijeloj Europskoj uniji. Jedan je razlog demografski starenje stanovništva.

Pročitajte i ovo Ilustracija po posebnim propisima Dijelu umirovljenika stižu veće mirovine: Iz HZMO-a otkrili kada ih mogu očekivati Mirovine - 1 Usklađivanje s plaćom Ponovo rastu mirovine, ali umirovljenici se neće usrećiti: "Divim se ljudima što mogu preživjeti s tim"

U deset godina udio starijih od 65 godina u Hrvatskoj je s 15,9 posto rastao na 17,7 posto. Procjena je da će do 2030. udio starijih od 65 biti 24 posto.

Drugi je razlog problema mirovinskog sustava gospodarska slika, odnosno nezaposlenost. Naime, u Hrvatskoj na svakog umirovljenika ima 1,16 radnika.

Mirovine su stajale 36,8 milijardi kuna, a prihodi od doprinosa 20,2 milijarde kuna. Razlika od 16,6 milijardi došla je iz državnog proračuna.

Kako bi sustav bio održiv, treba napraviti mirovinsku reformu, a ona nas, prema najavi ministra rada i mirovinskog sustava, očekuje sljedeće godine. Nikakve detalje nije dao, no u Nacionalnom planu reformi, doduše za ovu godinu, stoji da će odlazak u mirovinu biti pomaknut na 67 godina, obeshrabrivat će se prijevremeno umirovljenje, poticati ostanak u svijetu rada te revidirati sustav beneficiranog radnog staža.

Jedna od ključnih mjera bila bi veća penalizacija prijevremene starosne mirovine. Drugi je izbor raniji odlazak u mirovinu, zbog čega će Vam ju država smanjiti.

Sada su te, nazovimo ih kazne, između 0,1 do 0,34 posto mjesečne mirovine i ovise o duljini mirovinskog staža. Prijedlog je da se uvede jedinstveni faktor za svaki mjesec proveden u mirovini do navršenih godina za starosnu mirovinu, bez obzira na to koliko dugo radili. Koliko će to iznositi, nije poznato.

Jedan od prijedloga bit će i ukidanje povećanja mirovine od 0,15% za svaki mjesec kasnijeg odlaska u mirovinu.

U škarama mirovinske reforme naći će se i neka zanimanja s beneficiranim radnim stažom. Jer, kako kažu, zbog novih tehnologija te unapređenja sigurnosti i zaštite na radu, pojedinim zanimanjima nije potreban beneficirani radni staž.


 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene