Serijom pitanja naš Domagoj Mikić pokazao je kako je masterplan oko unapređenja sustava socijalne skrbi teško ili gotovo nemoguće provesti. Osnivaju se brojne institucije, a do 2027. sustav socijalne skrbi trebao bi dobiti financijsku injekciju od gotovo 5 i pol milijardi kuna.

Galerija Aladrović i Malenica predstavili plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi - 1 +0 Štefica Karačić, predsjednica Udruge socijalnih radnika

U iduća tri mjeseca ministar želi zaposliti novih 200 ljudi u sustavu socijalne skrbi.

''Ono kako ćemo mi privući te mlade osobe, kako ćemo mi privući ljude u sustav socijalne skrbi je poboljšanjem njihovih uvjeta, poboljšanjem njihovih prostornih uvjeta, poboljšanjem njihovih kadrovskih kapaciteta, poboljšanjem njihove i nuđenjem cjeloživotnog obrazovanja tim ljudima'', rekao je ministar socijalne politike i obitelji, Josip Aladrović.

Koronavirus na ulicama Budimpešte Susjedi objavili pravila za popuštanje mjera: Cijepljeni se vraćaju normalnom životu, pogledajte što će im sve biti dopušteno

Krešimir Luetić i Vili Beroš Hrvatska liječnička komora: ''Nerealno je očekivati da će se bez učinkovite nacionalne informatičke platforme uspjeti obavijestiti više od milijun građana te ih i procijepiti''

Za odgovornost ne moraju brinuti. Jer u Hrvatskoj je normalno da ministarstvo da jedan, a dvije komore daju drugačiji nalaz u slučaji smrti malene djevojčice iz Nove Gradiške. No, složni su u jednoj stvari.

''Određeni rizici na strani roditelja su i dalje postojali iako jesu i postojala određena poboljšanja što se tiče roditelja i dalje su postojali rizici'', govori Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku.

Primjenimo li to na slučaj Gradiška - ostaje pitanje zašto je drugo dvoje djece ostalo kod rizičnih roditelja. I tada odgovor u stilu Poncija Pilata.

"Što se tiče pojedinačne odgovornosti nalazi će biti proslijeđeni ŽDO u Slavonskom Brodu", kaže Barilić.

Apsurdima nema kraja – djelatnice koje su bile na slučaju u Novoj Gradiški su raspoređene po nekim drugim odjelima – donose odluke u nekim drugim slučajevima. Dakle, mladi budući zaposlenici nemaju razloga za brigu jer odgovorni neće biti. Svjetla točka akcijskog plana mogla bi biti i izmjena zakona o udomiteljstvu.

''Relaksirati uvjete, povećati naknade, a da će to zapravo imati jedan pozitivan efekt na povećanje broja udomitelja, a onda i pozitivan efekt na povećanje broja djeca u udomiteljskoj obitelji'', objašnjava ministar Aladrović.

U povećanje do deset posto više udomitelja, koliko do kraja godine najavljuje ministar ne vjeruje udomiteljica Marina Novaković Matanić.

''Bit će kampanja, ono što mi imamo najave kampanja promocije o udomiteljstvu, ali ja mislim da nekakvi plakati, nešto takvo, neće dovesti do toga da vi postanete udomitelj. To može biti jedna mala karika, ali velika prevaga ne'', objašnjava Novaković Matanić.

Lisabon, ilustracija Zemlja u zelenoj zoni: Prvi put u devet mjeseci u jednom danu nisu zabilježili ni jedan smrtni slučaj

Reper Zizi i Miroslav Škoro Škoro povukao spot s reperom koji veliča nacizam, a pao i jedan otkaz u izbornom timu: "Nisam bio upoznat s time..."

Tražili smo pojašnjenje kako će akcijski plan doskočiti suludim kombinacijama prema kojima se roditelji za dvoje djece mogu brinuti, a za treće ne mogu.

''Moramo vidjeti za svaku zaista obitelj pojedinačno individualno što je dovelo do toga da jedno dijete je izdvojeno, a drugo dvoje djece - na to vam ne mogu dati konkretan odgovor'', izjavila je Barilić.

Ali konkretan je bio ministar Malenica - osniva 15 obiteljskih odjela na sudovima.

''Tu nam je jako bitno da imamo suce koji se mogu senzibilizirati, koji će biti senzibilizirani sa ovim pitanjima", rekao je. 

Na pitanje znači li to da do sad nisu bili senzibilizirani kaže: "Dakle, kroz proces edukacije će oni biti specijalizirani za ovu ulogu'', kazao je ministar pravosuđa i uprave, Ivan Malenica.

Sutkinja visokog kaznenog suda zalaže se ipak za drugačiju ideju.

''Zasebni sudovi u kojima rade potpuno specijalizirani suci, a ne u ovom djelu da pojedini predsjednici sudova određuju jednog suca godišnjim rasporedom, danas, jednog za godinu dana će odrediti nekog drugog'', komentira Lana Petö Kujundžić, sutkinja visokog kaznenog suda.

A suluda je i situacija da prema zakonu o sudovima imamo sud za mladež, ali nikada sud za mladež nije nigdje bio osnovan.

Najbolji zaključak oko akcijskog plana dao je sam ministar. Na pitanje bi li se. da su provedene danas iznesene ideje iz akcijskog plana mogao izbjeći slučaj iz Nove Gradiške, odgovara: "Jako teško je odgovoriti na ovo pitanje. Ono što mi kao kreator neke politike možemo napraviti jest da minimiziramo rizike od ovakvih događaja".

Andrej Plenković nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a 01 Plenković odrješito o platformi: "Ako je mogu popraviti neka je poprave, ako ne, neka naruče drugu. Berošu sam dao vrlo precizne upute"

Masovno cijepljenje u Srbiji - 4 Srbija bilježi pad novozaraženih, ali premijerka upozorava: "Moramo ubrzati kampanju cijepljenja"

Mišljenje struke

U Dnevniku Nove TV o masterplanu s Domagojem Mikićem razgovarala je Štefica Karačić, predsjednica Udruge socijalnih radnika.

''Meni izgleda nerealno, iako je ideja sama po sebi dobra. Socijalni radnici su deficitarna profesija, nema ih na Zavodu za zapošljavanje, to je jedan problem. Drugi problem su mladi koji izlaze iz sustava obrazovanja za socijalni rad, imaju problem sa obavljanjem pripravništva bez kojega ne mogu doći na stručni ispit, a to znači da ne mogu dobiti licencu za rad'', objasnila je Karačić.

Teško je komentirati plan prije nego što se pogleda nacrt novog Zakona o socijalnoj skrbi, kaže predsjednica Udruge socijalnih radnika te otkriva da se boji ''da će to biti još jedna neuspjela reforma sustava socijalne skrbi''.

Smatra da se rade strukturne promjene koje nisu potrebne u praksi - i one neće dovesti do boljeg položaja kvalitete sustava i stručnjaka. ''Treba slušati struku i donijeti zakon i krenuti u promjene koje proizlaze iz života, prakse, rada'', govori.

S ustrojem novog ministarstva, kaže, došlo je do značajnih promjena koje su vezane uz budućnost sustava socijalne skrbi.

Slučaj Nova Gradiška

I Udruga je pronašla nekoliko grešaka u radu, ali one se odnose na administriranje i primjenu nekih predložaka za davanje mjesečnog izvješća voditelja, ''ali to nije imalo nikakvog utjecaja na sam ishod niti kvalitetu rada socijalne radnice jer su izvješća podnošena i praćena, vrlo su slikovita i zorno prikazana stanja''.

Slika nije dostupna Pa gdje je gledao? Pokušao se uključiti u promet pa pregazio mladića koji je ležao na kolniku

Nesreća u Dubravi 02 Audijem jurio Dubravom i završio na krovu, pokupio više automobila uz cestu. Vozač izašao iz prevrnutog auta

Greške koje su pronađene, smatra, ne povlače niti najblažu disciplinsku kaznu. Djelatnice koje su radile na slučaju nisu smijenjene, dok je Upravno vijeće Centra smijenilo ravnatelja istu večer. ''Ravnatelj kao čelna osoba Centra za socijalnu skrb nema utjecaja na odluke koje se donose u postupcima, niti se smije uplitati'', rekla je.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju