Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Deložacija odgođena, dvoje privedenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deložacija iz zgrade "Domina", propale tvornice "Dalmacije" u Dugom Ratu, u kojoj živi 14 uglavnom braniteljskih obitelji s dvadesetero djece u dobi od godine dana do osam godina, jučer nije provedena.

Deložacija je odgođena zahvaljujući intervenciji ministrice Jadranke Kosor, koja je kod splitskog suda uspjela dobiti odgodu deložacije za 29. lipnja. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odgođena deložacija hrvatskog branitelja Antuna Zečića Slika nije dostupna Dugi Rat: Deložacija odgođena za jesen

U toj zgradi u vrijeme kad je tvornica u Dugom Ratu radila, živjeli su njezini radnici dok ne bi dobili stan. Neki tu žive i više od 30 godina, a dva od 16 stanova otkupljeni su i privatno su vlasništvo. 

Budući da je tvornica otišla u stečaj, u stečajnoj masi kao poseban objekt za samo 128.000 eura ta zgrada s okućnicom prodana je privatnoj tvrtki u Splitu.

Novi vlasnik je sudski pokrenuo iseljenje radnika u njegovim
stanovima, te je zakazana deložacija kad je presuda postala
pravomoćna.

Današnji pokušaj deložacije obilježen je i izgredom jer su dva
radnika privedena u policiju. Po tvrdnjama nazočnih novinara izgred se dogodio nakon verbalnog sukoba policije i jednoga od privedenih radnika. Nastalo je komešanje, a zatim je interventna policija, koja je osiguravala deložaciju, toga radnika svladala prisilom, a zatim i njegova brata koji nije stanar te zgrade, ali je bio nazočan.

Načelnik Operativno-komunikacijskog centra splitsko-dalmatinske Policijske uprave Ninoslav Ćurić je, obrazlažući policijsku intervenciju, u telefonskoj rekao je da su nakon odgode deložacije i pošto su se policajci počeli povlačiti, dvojica od nazočnih građana počeli na njih vikati i omalovažavati ih.

- Nakon upozorenja da to ne čine, oni su se nastavili tako ponašati, na što su policajci, kako bi ih priveli, zbog njihova protivljenja upotrijebili tjelesnu snagu. Pri privođenju u omišku Policijsku postaju jednoj od tih osoba je pozlilo jer je dijabetičar. Pošto mu je u splitskoj bolnici pružena liječnička pomoć, liječnici su policajcima rekli da nema zapreke za njegovu obradbu te je vraćen u Omiš gdje se nad njim i drugim privedenim obavlja kriminalistička obrada, koja do 18 sati nije završena, kazao je Ćurić.

Deložirani stanari iz zgrade "Domina" ogorčeni su što im nije dano pravo prvokupa, jer bi, kako je u ime njih kazao stanar Ante Tokić, i oni prikupili novac za koji je prodana zgrada i otkupili svoje stanove.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene