Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SSSH objavio zahtjeve novoj Vladi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zakon o minimalnoj plaći, smanjenje broja radnika na određeno vrijeme i nastavak mirovinske reforme ključni su zahtjevi Saveza samostalnih sindikata Hrvatske prema novoj vladi, rekli su predstavnici toga sindikata.

Sindikalci traže da se izmjenama Zakona o radu rad na određeno vrijeme ograniči na najduže jednu godinu te, među ostalim, odredbu koja bi propisivala da svaki radnik mora potpisati i dobiti ugovor o radu prije nego što započne s radom.

Pročitajte i ovo Renata Čulinović Čaić Oglasio se Beroš Liječnici postavili novi ultimatum Vladi: "Idemo u štrajk ako ne ispunite naše zahtjeve" Slika nije dostupna veći regres, povećanje osnovice... Sindikati javnih službi od Vlade traže 13. plaću: "Veliki broj zemalja u EU-u to ima u kolektivnim ugovorima"

Predsjednica sindikata Ana Knežević ponovila je sindikalne zahtjeve prema kojima bi minimalna plaća trebala iznositi 50 posto prosječne plaće u Hrvatskoj, neoporezivi dio plaće 75 posto minimalne plaće, a traži i utvrđivanje minimalne plaće za pojedine stručne spreme.

U kontekstu mirovinske reforme, sindikati traže 35 godina staža za žene i 40 godina za muškarce, kao uvjet za starosnu mirovinu. Traže i najnižu mirovinu u iznosu 40 posto prosječne plaće, a za izračun mirovina zahtjevaju 10 najpovoljnijih godina staža.

Knežević traži i popunjavanje broja inspektora rada, te osnivanje zasebnog ministarstva rada i socijalne skrbi.

Sindikati traže reviziju II mirovinskog stupa, nastavak zdravstvene reforme, uvođenje većih naknada za nezaposlene te promjenu uloge Zavoda za zapošljavanje, koji bi osim potražnje trebao obuhvaćati i ponudu radne snage.

Ukoliko se u najkraćem roku ne počnu ispunjavati sindikalni zahtjevi te se ne uspostavi kvalitetan socijalni dijalog, sindikalci su najavili prosvjede.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene