Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zakon o minimalnoj plaći, smanjenje broja radnika na određeno vrijeme i nastavak mirovinske reforme ključni su zahtjevi Saveza samostalnih sindikata Hrvatske prema novoj vladi, rekli su predstavnici toga sindikata.


Sindikalci traže da se izmjenama Zakona o radu rad na određeno vrijeme ograniči na najduže jednu godinu te, među ostalim, odredbu koja bi propisivala da svaki radnik mora potpisati i dobiti ugovor o radu prije nego što započne s radom.

Vezani članci Liječnici, ilustracija - 2 Nepravda u borbi protiv korone: "Oni koji su se javili raditi na COVID odjele kažnjeni manjom plaćom" Slika nije dostupna Predizborno sučeljavanje oko radničkih prava bez predstavnika HDZ-a

Predsjednica sindikata Ana Knežević ponovila je sindikalne zahtjeve prema kojima bi minimalna plaća trebala iznositi 50 posto prosječne plaće u Hrvatskoj, neoporezivi dio plaće 75 posto minimalne plaće, a traži i utvrđivanje minimalne plaće za pojedine stručne spreme.

U kontekstu mirovinske reforme, sindikati traže 35 godina staža za žene i 40 godina za muškarce, kao uvjet za starosnu mirovinu. Traže i najnižu mirovinu u iznosu 40 posto prosječne plaće, a za izračun mirovina zahtjevaju 10 najpovoljnijih godina staža.

Knežević traži i popunjavanje broja inspektora rada, te osnivanje zasebnog ministarstva rada i socijalne skrbi.

Sindikati traže reviziju II mirovinskog stupa, nastavak zdravstvene reforme, uvođenje većih naknada za nezaposlene te promjenu uloge Zavoda za zapošljavanje, koji bi osim potražnje trebao obuhvaćati i ponudu radne snage.

Ukoliko se u najkraćem roku ne počnu ispunjavati sindikalni zahtjevi te se ne uspostavi kvalitetan socijalni dijalog, sindikalci su najavili prosvjede.