Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Opasni otpad koji je prije mjesec dana pronađen uz odmorište u Paki još se nalazi u varaždinskom Univerzalu u Brezju, potvrdilo nam je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Potvrđeno je i o kakvom se otpadu radi.


Doista je riječ o živi - što je uostalom i pisalo na tri pronađene metalne boce. Riječ je o većim spremnicima, nalik na ronilačke boce za kisik.

Vezani članci Suđenja za ubojstvo Nine Čengića Dvojica optuženih za mučko ubojstvo varaždinskog profesora pušteni na slobodu Šuma pored Varaždina Horor-šetnja kod Varaždina: U šumi pronašli ljudski kostur i komadiće odjeće

'Hrvatski zavod za toksikologiju izradio je stručno mišljenje, kojim je potvrđeno da se radi o elementarnoj živi', odgovorilo je ministarstvo na upit Večernjeg lista. Boce sa živom stavljene su u spremnik i dovezene u Univerzalovo skladište opasnog otpada.

'Analizu opasnog otpada izradit će ovlašteni laboratorij ZJZ-a 'Dr. Andrija Štampar', a nakon toga odredit će se način i mjesto konačnog zbrinjavanja', kažu u ministarstvu. U cijeloj priči intrigira lokacija na kojoj čuvaju živu.

Naime, prema Rješenju o izvedenom stanju od 22. listopada 2012., kojim je varaždinski Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, u sklopu legalizacije objekata u Univerzalovu pogonu, bivšu halu za skladištenje sirovina repromaterijala i gotovih proizvoda prenamijenio u halu za obradu i privremeno skladištenje opasnog otpada.

U obrazloženju stoji da donošenju rješenja nije prethodilo ispitivanje ispunjavanja lokacijskih uvjeta.

'Rješenje o izvedenom stanju zakonski je utemeljeno. Prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama nije potrebno utvrđivati lokacijske uvjete. Zakon omogućava 'legalizaciju' i zgrada koje su izgrađene suprotno važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji (što ovdje nije slučaj), kao i promjenu namjene. Rješenje je izvršni upravni akt, a moguće je preispitati zakonitost, što na zahtjev tražitelja vrši ministarstvo', komentirali su jučer iz Grada Varaždina, koji je, podsjetimo, Univerzalu nedavno dodijelio obradu 'friškog' smeća.

>>Pokraj Varaždina pronađene boce s opasnim otpadom

'Boce sa živom čuvamo u kontejneru koji je pod lokotom, u zaključanom skladištu. Ljudi rade paniku, da je to naročito opasno, a svako domaćinstvo ima živu, u toplomjeru. Živa je opasna kad se udiše ili uđe u vode. Ministarstvo će odlučiti o daljnjoj sudbini žive, to je 'pod' njima. I da, to je ta 'zgrada 1C'.

Nije trebalo ispitivati lokacijske uvjete za prenamjenu, netko je valjda propisao kako ide postupak. Dozvolu za opasni otpad imamo 10-ak godina. Lokacija je to za postupanje s otpadom i nikakvi zahvati nisu bili potrebni. Ministarstvo je iznzistiralo da se prostori prenamijene i ishodi uporabna dozvola', kaže Marijan Kovačić, suvlasnik Univerzala.

'Neshvatljivo mi je da se na temelju Zakona o legalizaciji objekti mogu legalizirati za skladištenje i obradu opasnog otpada, iako je to protivno PPUG-u. Tražit ću obrazloženje svih nadležnih, naročito odjela za prostorno uređenje', rekao je Robert Podolnjak, gradski vijećnik i predsjednik udruge Eko Breza.

Počinitelj, tj. osoba koja je ostavila boce koje su 29. kolovoza pronađene uz državnu cestu u naselju Paka, i dalje je nepoznat. U ministarstvu potvrđuju da je inspekcija zaštite okoliša obavijestila Državno odvjetništvo u Varaždinu. Darko Galić, glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva, potvrdio nam je da su ovih dana dobili još nekoliko izvješća, od policije i od Zavoda za javno zdravstvo.

'Još uvijek se provode izvidi protiv nepoznatog počinitelja kaznenog djela, kojega pokušavamo pronaći', rekao je. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju