Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Lidiji Mraz, čistačici u Općoj bolnici Bjelovar koja je pridržavala nogu pacijenta za vrijeme operacije, prijete sankcije, a možda i otkaz. Najavili su to iz ravnateljstva bolnice i to zbog narušavanja ugleda bolnice. Iz njezina matičnog sindikata najavljuju žestoku borbu.


Lidiji Mraz nadređeni su dali zadatak na koji nije bila spremna, za koji nije educirana, i koji ne bi trebao spadati u opis njezina posla, a sada joj prijete sankcijama. Iz Sindikata su ogorčeni jer ravnateljstvo, kažu, potpuno obrće teze.

Vezani članci Policija, ilustracija Ravnatelj doma za odrasle spolno uznemiravao tri zaposlenice, maltretirao četvrtu: "Klečat ćeš preda mnom" Slika nije dostupna FOTO 'Ovo je dokaz da čistačice sudjeluju na operacijama'

'Ako govorimo o šteti, onaj koji je nanio štetu to je sanacijski upravitelj, to je ova pomoćnica koja je javno izjavila da je to normalno, kao i 'što se to netko treba čuditi'. Dalje tko bi trebao odgovarati i podnijeti se prijava to je glavna instrumentarka', kaže Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Iz bolnice tvrde kako Lidija Mraz izmišlja te da je samo sudjelovala u pripremi pacijenta, a ne i u samoj operaciji. Kasnije pak potvrđuju da ni to nije smjela. 'Čistačice ne sudjeluju u pripremi pacijenta, nego sudjeluju u pripremi sale prije operacije', kaže sanacijski upravitelj OB Bjelovar Stjepan Grabovac.

'Ja sam kao s neba pala tamo, rekli su mi 'sad pridrži tu nogu'. I ja sam držala tu nogu!'

Neobična izjava, jer na upit same spremačice Lidije Mraz koji je njezin točni opis posla na pismeno joj daje popis zaduženja među kojima između ostalog stoji - fizički pomaže pri postavljanju bolesnika u željeni položaj prije operacije.

Lidija Mraz je pak sigurna kako im njezina pomoć nije trebala samo pri namještanju pacijenta. 'Ja sam ušla u salu, pacijent je već bio na stolu. Tko je onda njima pomogao već tog pacijenta stavit na stol, ako oni ne mogu to bez čistačice. I već je bio u anesteziji', kaže Lidija.

Sanacijski upravitelj kategorički tvrdi da je spremačica već bila izvan sale kada je operacija počela, no i njegova pomoćnica, inače anesteziolog na spornoj operaciji, potvrđuje da to i nije baš tako. 'Kad je priprema bila gotova ona se udaljila, ja je dalje nisam pratila, ali sljedeće aktivnosti su nastavile instrumentarka, pomoćna instrumentarka, operater i moj dio tima s druge strane. I onda je signalizirala instrumentarka da joj se čini da je spremačici loše', kaže dr. Gordana Kesić Valpotić.

Dvije strane, dvije priče. Bit će zanimljivo pratiti hoće li u ovoj borbi pobijediti David ili Golijat.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju