Obavijesti Video Pretražite Navigacija
raspravno nesposoban

DORH objavio detalje masakra u Splitu: Motiv je bila bezobzirna osveta osobama iz narkomanskog miljea

Danas je u Županijskom državnom odvjetništvu trebao biti ispitan Filip Zavadlav, koji je u subotu ubio troje ljudi u centru Splita, no proglašen je raspravno nesposobnim. Određen mu je istražni zatvor.

Filip Zavadlav (25), koji je u subotu u centru Splita ubio trojicu muškaraca, danas ujutro trebao je biti ispitan u Županijskom državnom odvjetništvu. No trostruki ubojica nije bio u stanju iznijeti obranu, a svemu je prisustvovala i vještakinja psihijatrica.

Županijski sud je potvrdio - određen je istražni zatvor osumnjičenom trostrukom ubojici. Ide u Zagreb u zatvorsku bolnicu.

DORH otkrio motiv i detalje ubojstava

Splitsko državno odvjetništvo priopćilo je da je okrivljeni 25-godišnjak 11. siječnja 2020. s ciljem bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega osobno ilegalno nabavio automatsku pušku s većom količinom streljiva.

Sumnja se da je oko 15:35 sati naoružan automatskom puškom došao na predio Velog Varoša u Splitu i ispalio više rafalnih i pojedinačnih hitaca na motocikl marke Yamaha na kojem su se pojavili 25-godišnji vozač i 38-godišnji suvozač.

Na mjestu događaja je od zadobivenih ustrijelnih i prostrijelnih rana preminuo 25-godišnjak dok je 38-godišnjak zadobio teške tjelesne ozljede od kojih je, pored pružene žurne liječničke pomoći, preminuo u Kliničkom bolničkom centru Split.

Okrivljeni 25-godišnjak je nakon toga otišao u smjeru obližnje ulice u kojoj je na motociklu marke Suzuki zatekao drugog 25-godišnjaka te je i prema njemu ispalio više hitaca, uslijed čega je on preminuo od zadobivenih tjelesnih ozljeda na mjestu događaja.

Nije u mogućnosti sudjelovati u raspravi

DORH je ranije priopćio da je prije početka ispitivanja stalna sudska vještakinja psihijatrica izrazila stav da zbog ''psihičkog stanja okrivljenik nije u mogućnosti dati izjavu, ni pratiti tijek rasprave niti sudjelovati u predlaganju dokaza i savjetovati se sa svojim braniteljem''. ''Vještakinja je mišljenja kako okrivljenik nije raspravno sposoban i kako ga je potrebno uputiti na psihijatrijski tretman u bolnicu za osobe lišene slobode'', stoji u priopćenju. 

To je potvrdio i Damir Romac, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu.

"Istraga je tajna tako da ne mogu o detaljima govoriti, ali mogu potvrditi kako je točno da je bio nesposoban davati svoju izjavu stoga je pozvana sudska psihijatrica koja je iznijela svoje mišljenje i rekla da on nije raspravno sposoban zbog ćega će biri upućen u bolnicu u Zagrebu", rekao je Romac.  

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu predložilo određivanje istražnog zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela i osobito teških okolnosti pod kojima je zločin počinjen, propćio je DORH.

 

Romac nije htio komentirati spekulacije po kojima osumnjičeniku prijeti odmazda u Splitu. 

"Ja takvu informaciju nemam tako da ne bih komentirao tu izjavu", rekao je Romac koji je dodao i da odvjetnik Šerić službeno još nije odvjetnik osumnjičenog jer njegove punomoći u spisu nema. 

"U svakom predmetu potrebna je pisana punomoć", objasnio je, a na pitanje može li odvjetnika angažirati Facebook grupa, rekao je da ne može, da može to učiniti osumnjičenik ili njegovi roditelji te da Zavadlav za sada ima branitelja po službenoj dužnosti. 

Policija je protiv Zavadlava podnijela kaznenu prijavu zbog trostrukog ubojstva i općeopasne radnje te je u nedjelju predvečer odveden pritvorskom nadzorniku.

U nedjelju za vrijeme pretrage policija je u stanu jedne od žrtava pronašla 135 grama kokaina, a oko 18 sati pronađena je i automatska puška kojom su ubijena trojica mladića. Na konferenciji za medije kazali su da je Zavadlav iz puške ispalio 36 metaka i oštetio dva vozila, a u jednom od tih automobila bile su i tri osobe koje nisu bile meta napada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna obitelj pod prismotrom centra Tko je mladić osumnjičen za trostruko ubojstvo? S majkom krao po crkvi, osuđen nakon što je pretukao brata

Pročitajte i ovo Navodni napadač u Splitu Mirjana Nazor za DNEVNIK.hr Psihologinja objašnjava otkud masovna podrška javnosti hladnokrvnom trostrukom ubojici: "Strašno da većina ne vjeruje u pravni sustav"

Nakon trostrukog ubojstva, za koje je navodno motiv osveta, Zavadlav se uspio presvući i odbaciti automatsku pušku nedaleko od mjesta masakra. U potragu za njim uključilo se 150 pripadnika temeljne, prometne, interventne i specijalne policije uz pomoć Antiterorističke jedinice Lučko. Uhićen je za 2 sata i 45 minuta u jednom kafiću na Skalicama.

Iznoseći detalje slučaja, policija je odbacila mogućnost da se radilo o obračunu unutar kriminalnih skupina te izvijestila da kriminalističko istraživanje obuhvaća i tri osobe koje policija ne dovodi u direktnu vezu s izvršenjem tog kaznenog djela, ali imaju veze s nekim drugim kaznenim djelom koje se može povezati s ubojstvima.

Svi su poznati policiji

Kazali su da su sve osobe uključene u ovaj događaj, uključujući i napadača, otprije poznate policiji te da je protiv njih ranije podneseno više desetaka prekršajnih i kaznenih prijava. Obitelj Filipa Zavadlava bila je pod prismotrom Centra za socijalnu skrb, potvrdio je za DNEVNIK.hr ravnatelj splitskog CZSS-a.

Osumnjičeni ubojica bio je i prijavljen za nasilje u obitelji nakon što je brata udario šakom u glavu. Zbog toga je osuđen je na 30 dana zatvora uvjetno s rokom kušnje od šest mjeseci. Doznajemo i kako je u periodu od 2013. do 2014. godine Zavadlav počinio više kaznenih djela krađe, a jednom je prilikom uhvaćen i kako s majkom provaljuje u crkvu. (V.P./Hina)

  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene