Kriminalistički stručnjak Dubravko Klarić smatra da je trostruko ubojstvo rezultat obračuna unutar kriminalnog miljea. Objasnio je da oružje koje je koristio Filip Zavadlav pokazuje čvrstu namjeru da se izvrši kazneno djelo.

Galerija


Trostruko ubojstvo u Splitu obračun je krim miljea, smatra kriminalistički stručnjak Dubravko Klarić. Zato i nije bilo prijave policiji za iznude i prijetnje.

Vezani članci Lisice, ilustracija Kazna za hladnokrvno ubojstvo: U Zagrebu osuđen mladić, ubio je novog dečka bivšeg partnera Filip Zavadlav Sutra počinje suđenje Filipu Zavadlavu, odvjetnik: "Teško mi je reći u kakvom će biti stanju"

''Ne sjećam se iz svoje prakse da su akteri u kriminalnom miljeu prijavljivali neke ozbiljne prijetnje. Uvijek rješavaju stvari među sobom. Kada se odabere naročito ofenzivno sredstvo, kao što je automatska puška, onda pokazuje čvrstu namjeru počinitelja da izvrši samo ubojstvo. Da je uzeto kraće vatreno oružje, pištolj, revolver, onda je i veća mogućnost promašiti samu žrtvu'', objašnjava Klarić.

Sreća je da u središtu Splita nije stradao nitko od prolaznika. Ubojica je na trgu Šperun upucao dvojicu muškaraca, a nekoliko metara dalje u Radmilovićevoj ulici ubio je trećeg muškarca. Struka tvrdi da je planirao ubojstvo.

U centru Splita upucana trojica muškaraca - 1
Dubravko Klarić, kriminalistički stručnjak Foto: DNEVNIK.hr

''Ovakva djela koja je napravio ovaj mladić mogu se pripisati toj jednoj takozvanoj psihopatskoj strukturi ličnosti jer ako vi krenete na ovakav način rješavati određeni problem, onda zasigurno možemo reći da je riječ o poremećaju ličnosti'', kaže psihologinja Vesna Raguž Staničić.

Upozorenje za cijeli sustav

Javnost nagađa da su ubijeni maltretirali obitelj ubojice, pa neki ubojicu opravdavaju jer je uzeo stvar u svoje ruke. Struka takvo nešto ne odobrava. Za ubojstvo nema opravdanja. ''Nekima su dozlogrdile aktivnosti tih pojedinaca koji su ubijeni jer oni svi su imali još žrtava i ucjena i preprodaja droge'', ističe kriminalistički stručnjak Klarić.

Sve ovo za grad poput Splita je previše. Psihijatar Ivan Urlić smatra da je ovo upozorenje za cijeli sustav. ''Treba se djelovati u pravcu osnaživanja i poticanja institucija da se usavršavaju i rade sve bolje'', kaže Urlić.

Dokaže li mu se krivnja, osumnjičeni ubojica mogao bi dobiti i do 50 godina zatvora.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr