Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Profil trostrukog ubojice

Stručnjak objasnio zašto ubojica iz Splita nije prijavio iznude i prijetnje, otkrio i zbog čega je kao oružje koristio automatsku pušku

Dubravko Klarić, kriminalistički stručnjak
Dubravko Klarić, kriminalistički stručnjak DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dubravko Klarić, kriminalistički stručnjak Dubravko Klarić, kriminalistički stručnjak Foto: DNEVNIK.hr Vesna Raguž Staničić, psihologinja Vesna Raguž Staničić, psihologinja Foto: DNEVNIK.hr +0 Navodni napadač u Splitu Galerija 1/3 >>
Kriminalistički stručnjak Dubravko Klarić smatra da je trostruko ubojstvo rezultat obračuna unutar kriminalnog miljea. Objasnio je da oružje koje je koristio Filip Zavadlav pokazuje čvrstu namjeru da se izvrši kazneno djelo.

Trostruko ubojstvo u Splitu obračun je krim miljea, smatra kriminalistički stručnjak Dubravko Klarić. Zato i nije bilo prijave policiji za iznude i prijetnje.

Pročitajte i ovo Mjesto na kojemu je ubijen 22-godišnjak u Splitu - 1 Ubojstvo u Splitu Ubojici 22-godišnjaka iz Splita određen jednomjesečni istražni zatvor Prosvjed u Splitu - 5 SRIJEDA ISPRED SUDA Splićani u šoku, idu u prosvjed: "Zagreb ima svog Luku, Split sada ima svog. Koji grad je idući?"

''Ne sjećam se iz svoje prakse da su akteri u kriminalnom miljeu prijavljivali neke ozbiljne prijetnje. Uvijek rješavaju stvari među sobom. Kada se odabere naročito ofenzivno sredstvo, kao što je automatska puška, onda pokazuje čvrstu namjeru počinitelja da izvrši samo ubojstvo. Da je uzeto kraće vatreno oružje, pištolj, revolver, onda je i veća mogućnost promašiti samu žrtvu'', objašnjava Klarić.

Sreća je da u središtu Splita nije stradao nitko od prolaznika. Ubojica je na trgu Šperun upucao dvojicu muškaraca, a nekoliko metara dalje u Radmilovićevoj ulici ubio je trećeg muškarca. Struka tvrdi da je planirao ubojstvo.

Dubravko Klarić, kriminalistički stručnjak Dubravko Klarić, kriminalistički stručnjak Foto: DNEVNIK.hr

''Ovakva djela koja je napravio ovaj mladić mogu se pripisati toj jednoj takozvanoj psihopatskoj strukturi ličnosti jer ako vi krenete na ovakav način rješavati određeni problem, onda zasigurno možemo reći da je riječ o poremećaju ličnosti'', kaže psihologinja Vesna Raguž Staničić.

Upozorenje za cijeli sustav

Javnost nagađa da su ubijeni maltretirali obitelj ubojice, pa neki ubojicu opravdavaju jer je uzeo stvar u svoje ruke. Struka takvo nešto ne odobrava. Za ubojstvo nema opravdanja. ''Nekima su dozlogrdile aktivnosti tih pojedinaca koji su ubijeni jer oni svi su imali još žrtava i ucjena i preprodaja droge'', ističe kriminalistički stručnjak Klarić.

Sve ovo za grad poput Splita je previše. Psihijatar Ivan Urlić smatra da je ovo upozorenje za cijeli sustav. ''Treba se djelovati u pravcu osnaživanja i poticanja institucija da se usavršavaju i rade sve bolje'', kaže Urlić.

Dokaže li mu se krivnja, osumnjičeni ubojica mogao bi dobiti i do 50 godina zatvora.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene