Problemi s potkornjakom na Marjanu (Foto: Arhiva/Ivo Cagalj/PIXSELL)
Problemi s potkornjakom na Marjanu (Foto: Arhiva/Ivo Cagalj/PIXSELL) Foto: Arhiva/Ivo Cagalj/PIXSELL

"Na kraj ovoj pošasti koja je napala brojne šume na Mediteranu odlučni smo stati zajedničkim djelovanjem slijedeći stručnost koja nam je na raspolaganju", poručio je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara.


"Temeljem traženja našeg Povjerenstva za Marjan u kojem su istaknuti stručnjaci razmotrili sva gledišta nepovoljnog stanja na Marjanu, uputio sam zahtjev županu Blaženku Bobanu za aktivacijom potrebnih mjera sukladno Zakonu o zaštiti od elementarnih nepogoda, a sve s ciljem suzbijanja daljnjeg širenja potkornjaka.

Vezani članci Ministar Krstičević na Marjanu (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Borbi protiv potkornjaka pridružili se i vojnici, Krstičević poručio: "Misija nam je pomoći narodu u nevolji" Sječa stabala na Marjanu (Dnevnik.hr) Počela je velika sječa stabala na Marjanu, u pomoć doveli i - konje

Još jednom zahvaljujem svim stručnjacima i zainteresiranoj javnosti koji daju sve od sebe da jedinim prihvatljivim kriterijima – kriterijima struke – krenemo u izlječenje našeg Marjana. Na kraj ovoj pošasti koja je napala brojne šume na Mediteranu odlučni smo stati zajedničkim djelovanjem slijedeći stručnost koja nam je na raspolaganju", poručio je Opara u priopćenju za medije.

Podsjetimo, borove na splitskom Marjanu muči kukac potkornjak. Do sada je oboljelo više od 10.000 stabala. Uz pomoć europskoga novca, grad Split namjerava obnoviti svoju park šumu.

Posljednjih nekoliko godina pošast je posve sitan kukac, potkornjak. Munjevito se širi i proždire šumu, a motorne pile odjekuju i blizu šetnica.

Krajem siječnja održana je i prosvjedna šetnja na Marjanu kojom su Splićani izrazili neslaganje s najavama da će se u ožujku mehanizacijom napraviti trase za izvlačenje osušenih stabla zaraženih mediteranskim potkornjakom te su zatražili žurno postavljanje feromonskih klopki, tj. kemijske tekućine kojom bi se lovili potkornjaci i tako suzbijalo širenje ove epidemije.