Borove na splitskom Marjanu muči kukac potkornjak. Do sada je oboljelo više od 10.000 stabala. Uz pomoć europskoga novca, grad Split namjerava obnoviti svoju park šumu.

Galerija


Grad je planirao 26 milijuna kuna uložiti u obnovu šetnica, vidikovaca, igrališta. Na pitanje hoće li se pod krinkom obnove provući i kakav čvrsti objekt, ravnatelj Javne ustanove Marjan Damir Grubšić tvrdi kako se ništa takvo neće dogoditi.

Vezani članci Potkornjak uništava stabla na Marjanu (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) U srijedu počinje sječa 20.000 stabala na Marjanu Obnova Marjana, ali borovi propadaju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Problem potkornjaka uzima maha: U Splitu se organizira Stožer za civilnu zaštitu kako bi se odlučilo što učiniti

Nekada su najgora pošast Marjana bili agresivni graditelji koji su i danas spremni posjeći šumu zbog zarade na stanovima. „Nekada su pametni ljudi postavili žicu, pa je srušena i nikada nije obnovljena“, rekao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Zadnjih nekoliko godina pošast je posve sitan kukac, potkornjak. Munjevito se širi i proždire šumu, a motorne pile odjekuju i blizu šetnica.

U četvrtak se čulo kako Marjan prolazi kroz najveću krizu u povijesti. Ovakvih nasječenih debla ima po cijelom Marjanu, samo u prošloj godini posjećeno je 5000 borova. A stabla i dalje obolijevaju i suše se.

Uočljivo je kako se kora mrvi, potkornjak stablo jede iznutra. „Znamo da je 64.000 bilo zasađeno alepskog bora. Sada treba napravit novu procjenu i po tome djelovati“, govori Grubšić.

Još se ne govori ništa o pošumljavanju i sadnji novih stabala. Najvažniji projekt je sigurno da Marjan za buduće generacije ostane gradska oaza, zelena park šuma.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr