Borove na splitskom Marjanu muči kukac potkornjak. Do sada je oboljelo više od 10.000 stabala. Uz pomoć europskoga novca, grad Split namjerava obnoviti svoju park šumu.

Galerija +0 Obnova Marjana, ali borovi propadaju (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Grad je planirao 26 milijuna kuna uložiti u obnovu šetnica, vidikovaca, igrališta. Na pitanje hoće li se pod krinkom obnove provući i kakav čvrsti objekt, ravnatelj Javne ustanove Marjan Damir Grubšić tvrdi kako se ništa takvo neće dogoditi.

Vezani članci Ministar Krstičević na Marjanu (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Borbi protiv potkornjaka pridružili se i vojnici, Krstičević poručio: "Misija nam je pomoći narodu u nevolji" Potkornjak uništava stabla na Marjanu (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) U srijedu počinje sječa 20.000 stabala na Marjanu

Nekada su najgora pošast Marjana bili agresivni graditelji koji su i danas spremni posjeći šumu zbog zarade na stanovima. „Nekada su pametni ljudi postavili žicu, pa je srušena i nikada nije obnovljena“, rekao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Zadnjih nekoliko godina pošast je posve sitan kukac, potkornjak. Munjevito se širi i proždire šumu, a motorne pile odjekuju i blizu šetnica.

U četvrtak se čulo kako Marjan prolazi kroz najveću krizu u povijesti. Ovakvih nasječenih debla ima po cijelom Marjanu, samo u prošloj godini posjećeno je 5000 borova. A stabla i dalje obolijevaju i suše se.

Uočljivo je kako se kora mrvi, potkornjak stablo jede iznutra. „Znamo da je 64.000 bilo zasađeno alepskog bora. Sada treba napravit novu procjenu i po tome djelovati“, govori Grubšić.

Još se ne govori ništa o pošumljavanju i sadnji novih stabala. Najvažniji projekt je sigurno da Marjan za buduće generacije ostane gradska oaza, zelena park šuma.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju