Dok Splićani vode bitku s vremenom kako bi spasili Marjan od potkornjaka, inspekcija ih je kazneno prijavila DORH-u. Neslužbeno doznajemo da DORH provodi izvide zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela!

Galerija


Inspekcija zaštite prirode obavila je inspekcijski nadzor na Marjanu. Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu podnesena je kaznena prijava za nezakonitu sječu odnosno sječu protivno pravilima struke. Sumnja se da se sjeklo i ono što nije trebalo.

Vezani članci Sječa stabala na Marjanu (Dnevnik.hr) Počela je velika sječa stabala na Marjanu, u pomoć doveli i - konje Potkornjak uništava stabla na Marjanu (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) U srijedu počinje sječa 20.000 stabala na Marjanu

''To ne može nikakva žurba, opravdati sječu bez dozvole. Ono što sam vidio, to je nekih 40-ak stabala, a sad gdje su već uklonjena stabla, debla, a nemaju doznake ima ih nebrojeno'', rekao je Srđan Marinić iz društva Marjan.

Kaznena prijava podnesena je protiv Kriznog stožera. ''Ona je utvrdila da je određeni broj stabala nedoznačenih ispiljen isječen i kao nekakve promjene staništa da se dogodila što mogu obrazložiti da nije utemeljeno. Što se tiče nedoznačenih stabala to je 19 stabala što je zanemarivo'', rekao je Mirko Ruščić iz Povjerenstvo za Marjan.

Svi potezi su napravljeni po zakonu, kaže zamjenik gradonačelnika Nino Vela: ''Nemojmo zbog jednog stabla ne vidit šumu, naš je cilj spasiti šumu, a ako strada možda poneko stablo i za to uvijek ima objašnjenje, oni uvijek pišu objašnjenje za svako od tih stabala''.

''Naravno da smo sve radili stručno'', kazao je Nenad Ružić, koordinator kriznog stožera. Nedavno je tu bila i policija.

''Policija je samo radila izvide po prijavi, poslikali su uredno'', dodaje Ružić.

A u sanaciji je danas pomagalo i 200 volontera. Neslužbeno doznajemo da DORH provodi izvide radi utvrđivanja osnovane sumnje u počinjenje više kaznenih djela vezanih za Marjan. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr