Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Prvi splitski Gay pride skup je visokog rizika', rekao je načelnik PU splitsko-dalmatinske.


'Prvi splitski Gay pride skup je visokog rizika i policija se za njega temeljito pripremila, rekao je na konferenciji za novinare Slobodan Marendić, načelnik Sektora policije PU splitsko-dalmatinske. Organizatori Gay pridea, koji će se održati u subotu u 14 sati, najavljuju dolazak 200 sudionika parade, a policija 400 policajaca koji će je osiguravati.

Vezani članci Vikend gužve u splitskoj trajektnoj luci Splitske luke za vikend očekuju više od 100.000 putnika Gradonačelnik Splita Ivica Puljak Puljak: "Suspendirane dvije uhićene djelatnice Grada Splita, postupamo po zakonu"

Uz njih, nazočnost policijskih službenika bit će znatno pojačana u cijelom gradu. U pomoć splitskim policajcima stižu specijalci iz čak osam drugih policijskih uprava. Voditeljima splitskih kafića preporučeno je da u subotu pića poslužuju u plastičnim čašama.

'Svaki centimetar kolone bit će pokriven kamerama, a snimat će se i šira zona. Policijske snage bit će postrojene prije i nakon završetka skupa, nastojat ćemo spriječiti bilo kakav negativan događaj', upozorio je Marendić sve one koji možda planiraju nasiljem odgovoriti na okupljanje homoseksualaca.

Anti-gay parada nije prijavljena policiji

Anti-gay parada, odnosno heteroseksualna parada koja je najavljivana na Facebooku, lecima i grafitima po splitskim zidovima, nije prijavljena policiji. 'Spontano okupljanje građana koje ne utječe na sigurnost parade, ne šalje uvredljive poruke i ne poziva na nasilje, neće se tretirati kao nasilan događaj. Ali, ako okupljanja ne budu mirna, moramo intervenirati', najavljuju iz splitske policije.

Osim anonimnih protivnika parade javljaju se i oni koji je podržavaju. Splitski HNS pozvao je svoje članove da se pridruže povorci, kao i udruga Zelenih. Mirjana Kučer, predsjednica Domine, udruge koja je u organizaciji Gay pridea, kaže da se sve odvija po planu i očekuju da će sve proći u najboljem redu.

'Očekujem da se Split iskaže kao grad u kojem se toleriraju različitosti', poručila je Kučer. (Agencija VLM)