Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PUT DO ŠKOLE BEZ NOGOSTUPA

Očajni roditelji školaraca u Gajnicama poručili Bandiću: "Moja kći je umalo nastradala. Ovaj problem mora se riješiti jučer!"

Školarci u Gajnicama svaki dan riskiraju život na putu do škole (Foto: Dnevnik.hr)
Školarci u Gajnicama svaki dan riskiraju život na putu do škole (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Stanovnici Gajnica (Foto: Dnevnik.hr) Stanovnici Gajnica (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Rajko Horvat (Foto: Dnevnik.hr) Rajko Horvat (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ingra Osrečak (Foto: Dnevnik.hr) Ingra Osrečak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr) Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Školarci u Gajnicama svaki dan riskiraju život na putu do škole (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Stanovnici zagrebačkih Gajnica godinama upozoravaju kako njihova djeca svakodnevno riskiraju život jer do škole putuju opasnom cestom bez nogostupa.

Smrt djevojčice pod kotačima neopreznog vozača u Blatu očito nije dovoljna da se pokrenu hrvatske institucije. Mještani zagrebačkih Gajnica već 22 godine upozoravaju da im djeca bez nogostupa svakodnevno riskiraju život na putu do škole. Do sada jedino što su dobili jesu prazna obećanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija, učenici Objavilo ministarstvo Poznato kada počinju upisi u srednje škole: Ovo su važni rokovi, ima i promjena u gimnazijama Ilustracija Oprez! Upaljen žuti meteoalarm za velik dio Hrvatske: Mogući su odroni

Cestom bez nogostupa osnovnoškolci iz zagrebačke Karažnikove ulice moraju svakodnevno u školu, a građani Gajnica već godinama bezuspješno upozoravaju na ovaj problem.

U opasnom slalomu među vozilima na putu do škole stradala je i kći Edine Postružin.

"Dva auta su se mimoišla. Sa retrovizorom pokupilo starije dijete, nije ni stala i u principu ruka je bila plava mjesec dan".

S problemom su upoznate i generacije ravnatelja Osnovne škole Dragutina Domjanića.

"Gornji Stenjevec, Bizek Karažnik, Huzjanova, sve je to problematika kojom se godinama bavimo. Ne znam gdje zapinje, mi radimo sve što je u našoj moći", kaže ravnateljica škole Karmen Hlad.

No, samo s dobrom voljom izgledno je da problem neće biti riješen. Odgovore smo potražili kod prvog čovjeka grada Milana Bandića koji se voli pohvaliti sa svojih 6 mandata. Ni on nije imao odgovor kada bi problem mogao biti riješen.

"O tome ćemo na licu mjesta? Imate li još pitanja?", rekao je Bandić, a na pitanje hoće li to biti u dogledno vrijeme, odgovorio je: "Bit ćete na vrijeme pozvani".

Edina Postružin kaže kako već 22 godine piše dopise i upozorava na problem, ali ništa se nije učinilo po tom pitanju.

"Sada je to 22 godina kako ja pišem dopise ne znam mailove, ne znam kaj sve ne i niš se nije napravilo dogodilo u tih 22 godine. Ništa. Doslovno ništa", razočarano kaže.

Inga Osrečak, članica vijeća roditelja osnovne škole Dragutin Domjanić iz Gajnica imala je poruku za gradonačelnika Bandića: "Gradonačelniče, mi više ne želimo slušati lažna obećanja, želimo da se naš problem riješi još jučer. Ne danas, niti ne sutra.

Ono što mi tražimo je konačno rješenje za ulicu Karažnik. Pod hitno se mora postaviti nogostup za našu djecu, zebre, ograničenje brzine...Jednostavno trebamo prekinuti strah roditelja. Velike su gužve, automobili se voze kao na pisti. Moramo se riješiti straha. Jučer je tu bila prometna nesreća. Moja kći je zajedno s još jednom djevojčicom jučer skoro nastradala. To se mora prekinuti još jučer", rekla je Osrečak.

Prometni stručnjak Rajko Horvat rekao je kako je cesta vrlo opasna za pješake i da je upravo ova cesta dokaz da se nedovoljno vodi računa o sigurnosti cestovnog prometa i ulaže u sigurnost.

"Sigurnost se određuje prema broju stradalih, ali ne treba biti stradavanja da bi se nešto poduzelo", uvjeren je.

Smatra da bi ad hoc rješenje trebalo biti usmjeravanje prometa kao jednosmjernog prometa. Napominje i kako bi se trebao napraviti elaborat koji bi odredio kako da se poveća sigurnost na tom području.

Jedan od roditelja rekao je kako je kako njegovo troje djece u školu vodi supruga i da je njihov put do škole jako rizičan. Predlaže da cesta bude jednosmjerna kako bi se smanjio rizik.

"Cijela je ulica puna prometa, djeca moraju ići desnom stranom, nepješačkom. Jako je rizično. Bilo bi najbolje da prometnica bude jednosmjerna“, smatra.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene