Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gradonačelnik u nezavidnoj situaciji

U Zagrebu se gomila smeće, čovjek koji ima optužnicu jedini nudi njegov odvoz i to besplatno: "Zar vama ovo ne bi smetalo?"

Aktualno Galerija Šuta u centru Zagreba Šuta u centru Zagreba Foto: DNEVNIK.hr Krupni otpad posvuda u Zagrebu - 1 Krupni otpad posvuda u Zagrebu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Krupni otpad posvuda u Zagrebu - 2 Krupni otpad posvuda u Zagrebu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Krupni otpad posvuda u Zagrebu - 3 Krupni otpad posvuda u Zagrebu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +5 Krupni otpad posvuda u Zagrebu - 4 Galerija 1/10 >>
Na ulicama Zagreba glomazni otpad već se nekoliko dana ne odvozi, nema rješenja ni za onaj građevinski. Ne nudi ga ni nova gradska vlast, žele prespavati do sutra. Do tada će, ako je suditi po onom što je zabilježila naša kamera na zagrebačkim ulicama, i gomile smeća narasti.

Tuđe smeće posvuda. Stari namještaj, dječja nosiljka, sportski rekviziti. Baca se sve. Gomile glomaznog otpada gomilaju se nedaleko od strogog centra metropole. Žale se i građani.

Pročitajte i ovo Dječji vrtić - 1 neugodno iznenađenje Povećali su im subvencije, ali ni to nije dovoljno, roditelji su ogorčeni: "Gradski je vrtić otprilike 200 eura jeftiniji" Zagrebački Hipodrom Ulaganje u konjički sport Kriza na zagrebačkom Hipodromu: Ilegalni posjednik ima 35 boksova, iz Grada uvjeravaju da će problem brzo riješiti

"Zar vama ovo ne bi smetalo", zapitala je jedna zagrepčanka u prolazu novinarku Nove TV Ivanu Pezo Moskaljov. "Četiri, pet dana. Toliko ne odvoze smeće! Po tome prčkaju, traže, odnose", požalila se Vesna Čule. "Ne znam ni tko je to doveo, zašto se ne odvozi", zapitao se Mate. "Nije ugodno za vidjeti, narušava ugled naselju", dodala je Anđelka.

Dio njihovih sugrađana, za to i ne mari. Neki samo nabacuju, drugi odnose što im se svidi. Kad su vidjeli kameru, odustali su od toga i otišli.

Problem se ne rješava preko noći

Zbrinjavanje i obradu glomaznog otpada grad je do sada plaćao privatniku. No, kvote su ispucane i prije isteka roka, pa se morao raspisivati novi natječaj i sada traže kamo će s njim.

"Ne možete riješiti problem preko noći, očito da je sustav gospodarenja otpadom u Zagrebu dugo vremena zanemarivan. Desetljećima", pravda se gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Otpad stoji danima, u reciklažno dvorište ne može. Ali gradonačelnik ne vidi veće zastoje. A odgovora kako će problem riješiti i kada će se
nastaviti odvoz starog otpada nema. Kaže samo da rade na tome i da će se riješiti. Ne gube vrijeme ni u kompaniji kojom Petar Pripuz više ne upravlja, ali je uključen kao šef Nadzornog odbora. Javili su se na natječaj, a dok čekaju ishod, nasljedniku Milana Bandića otvoreno nude besplatne usluge.

"Spremni smo i nudimo novoj gradskoj upravi Grada Zagreba, kao rješenje akutnog problema, da bez ikakve naknade (besplatno) privremeno skladište prikupljeni glomazni otpad s ulica grada u reciklažnom centru tvrtke CE-ZA-R, dok grad ne zaključi postupak javne nabave", stoji u priopćenju CIOS grupe.

Pripuza istražuje USKOK, on nudi odvoz besplatno

Zbog USKOK-ovih sumnji da mu se pogodovalo u poslovima sa zagrebačkim smećem, Pripuz dijeli optužnicu s pokojnim gradonačelnikom. Tomašević ugovore s njime ne namjerava obnoviti. No, nije ovo jedini problem za koji nova gradska vlast nema rješenje. Pregovaraju i čekaju dozvole za lokaciju, još ne znaju kamo će
s građevinskim otpadom.

No, čini se da brže rastu hrpe smeća, nego se dolazi do rješenja. Stoga se u centar Zagreba zaputila novinarka Nove TV Petra Buljan koja je provjerila prijeti li gradu napuljski scenarij.

Prošla je gradom i otpada zaista ima, stolica i kreveta na travnatim površinama koji čekaju da ih netko pokupi. A na iste prizore ćete naići i u centru. Šetnju nekom od ulica prekinut će nakupine šute, iako, situacija jest bolja nego prije nekoliko tjedana.

Problem je u gradu koji se nalazi u nezahvalnoj situaciji, ugovor s grupom CIOS je istekao, čeka se izbor novog izvođača radova, javni natječaj traje više od osam mjeseci. No, kad jednima smrkne, drugima svane. Na oglasnicima smo primijetili velik broj privatnih tvrtki koje se bave istim poslom, odvozom glomaznog otpada.

Nazvali smo nekoliko njih i kažu, ako imate glomaznog otpada spremni su odmah izaći na teren i preuzeti vaše smeće. Oni ga također preprodaju CIOS grupi, dakle, otpad je moguće zbrinuti, pitanje je samo pod kojim uvjetima. Sva sreća ljeto je, Zagreb je više prazan nego pun, a šuta ne smrdi pa je samo ružan prizor.

Gradonačelnik najavio rješenje danas

Stoga se postavlja pitanje koje je rješenje ovog problema. Rješenje će gradonačelnik predstaviti danas na press konferenciji, bit će zanimljivo vidjeti što su odlučili. Kako su iz CIOS grupe koja je do sada obavljala taj posao za grad Zagreb odgovorili, oni su se ponudili gradu besplatno privremeno skladištiti glomazni otpad s ulica Zagreba.

Hoće li grad prihvatiti tu ponudu, vidjet ćemo, no kako god okrenete, novi gradonačelnik u nezavidnoj je situaciji.

Smeće na ulicama i zdravstveni je i ekološki problem, no revizija ugovora s tvrtkom CIOS jedna je od predizbornih okosnica Tomislava Tomaševića, a na kraju bi se moglo ispostaviti da Tomašević problem bez CIOS-a ne može riješiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene