Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje je zapelo?

Obnova zagrebačkih škola počela pa stala: Bandić iza sebe ostavio i najskuplje plakate svoje vladavine, vrijedne milijun kuna

Aktualno Galerija Nenad Travar, ravnatelj Prve ekonomske škole u Zagrebu Nenad Travar, ravnatelj Prve ekonomske škole u Zagrebu Foto: DNEVNIK.hr Radovi na školama - 1 Radovi na školama - 1 Foto: DNEVNIK.hr Radovi na školama - 2 Radovi na školama - 2 Foto: DNEVNIK.hr Radovi na školama - 3 Radovi na školama - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Radovi na školama - 4 Galerija 1/7 >>
Obnova zagrebačkih osnovnih i srednjih škola neće biti gotova do jeseni, to već znamo. U vezi s obnovom na vidjelo izlazi niz zanimljivih detalja. Prije mjesec dana, otprilike s dolaskom nove vlasti, radovi su stali. Konzervatori su se sjetili da je većina škola spomenik kulture. Više donosi reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

Plakati koji su na školama najavljivali kraj obnove uklonjeni su, ali trošak od čak 69 tisuća kuna po plakatu je ostao.

Ekonomska škola je prazna, razrušena, a radovi su stali. Domar Zvonko Kiseljak jedini je kao duh u školi: "Moglo su se napraviti barem temelji, ali sve je stalo." Na pitanje kada je stalo odgovara: "Prije mjesec dana."

Tada na scenu stupaju konzervatori. Većina škola spomenici su kulture. Zašto se onda na početku nisu uključili, nego sad usred radova? "To ćete morati pitati izvođače." Mislite li da tu ima i politike, da su sa smjenom vlasti počeli i drugačiji kriteriji? "Lako moguće", odgovara Nenad Travar, ravnatelj Prve ekonomske škole u Zagrebu.

Ravnatelj je nezadovoljan, pomalo razočaran prekidom radova nakon izbora.
Kada su zaustavljeni radovi? "Prije mjesec dana. Nakon izbora." I vama se to čini slučajno ili ne? "Pa što da vam kažem. Pretpostavljam da možda je."

Učenici žele što prije u školu, ali ništa od toga tako brzo. "Onako kako ja vidim, cijelu situacija je da se vratimo početkom sljedeće godine", dodaje Travar.

Zvonko Kiseljak kaže da jedva čeka učenički žamor te da mu to jako nedostaje. Radovi su stali na gotovo svim školama. Gornjogradske srednje škole radnike nisu vidjele tjednima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TKO JE SLJEDEĆI? Domino efekt: Nakon Škore i glavni stranački tajnik Domovinskog pokreta dao ostavku

Pročitajte i ovo Droga - 1 KREĆU NOVE PROVJERE Afera koju je otkrio Dnevnik Nove TV dobila je nastavak, ali nitko ne nudi odgovor na bitno pitanje - kako je droga završila u rukama vojnika?

Damir Jelenski, ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog, kaže: "Gledamo širom otvorenih očiju u cijeli taj proces, što će se dogoditi. Ne možemo prstom uprijeti tko je i gdje kriv."

I njih su konzervatori posjetili nakon što su radovi počeli. I sada sve ispočetka.
"Vjerujem da su pravila ista, samo je interpretacija drugačija", dodaje Jelenski.

Konzervatorske igre s obnovom nepoznate su gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću: "Nemam takva saznanja da je tu promijenjena neka metodologija ili nije, ali provjerit ćemo. Ako to ispadne podmetanje, tome ćemo stati na kraj."

"Radi se o nesnalaženju nove uprave"

Gradske vlasti nemaju izbora, građanima moraju priopćiti lošu vijest.
"Tri mjeseca bit će kašnjenje na većini škola za koje je rečeno da će biti do početka školske godine", dodaje Tomašević.

Nerealna obećanja, tvrdi gradska vlast, posijala je prethodna administracija. Prstom se upire u bivšeg pročelnika za obrazovanje Ivicu Lovrića. "Mislim da se radi o nesnalaženju, blago rečeno, nove uprave", rekao je Lovrić.

Tvrdi, oni su obnovili 162 objekata. Ostalo ih je još 15-ak. Optužuje novu vlast da uopće ne zna pravo stanje na gradilištima: "E, sada, kako ćete ispoštivati rokove ako niste, ne jednom, već svakodnevno na gradilištima", dodaje Lovrić.

Na gradilištima nema radnika, političara, ali ni plakata koji najavljuju kraj radova. Mjesecima su stajali i nestali nakon izbora. Svaki od njih košta 69 tisuća kuna ili ukupno milijun kuna. Bandić je tako iza sebe ostavio i najskuplje plakate svoje vladavine. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene