Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Prsti u pekmezu'

Negativni rezultati revizije iz godine u godinu bez sankcija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svake godine nakon nalaza državne revizije pokaže se kako su mnogi uhvaćeni s prstima u pekmezu. No većina nikad nije kažnjena. Nepravilnosti se prijavljuju i policiji i državnom odvjetništvu, godinama se pravda državna revizorica, no veći dio prekršajnih prijava odlazi u zastaru.

Šima Krasić već godinama upozorava kako se značajan dio postupaka javne nabave i dalje obavlja izravnom pogodbom. A javna je nabava, zbog koje po prstima dobivamo i od Europske unije, za većinu paravan za namještanje poslova. Osumnjičeni su mnogi: državne tvrtke, ministarstva, zavodi, uredi, no za izravno dogovaranje bez natječaja odgovarao nije nitko! Hrvatske željeznice već su godinama na meti državne revizije. Proziva ih se kako milijune troše bez javnog natječaja. I posljednji nalaz revizije pokazao je kako je čak 680 milijuna kuna državnih subvencija namijenjenih modernizaciji potrošen nezakonito.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Bogataši bogatiji no ikad Sankcije Zapada su podbacile otkriveno koliko su "teški" ruski oligarsi Slika nije dostupna Državna revizija Šima Krasić dala Saboru povoljniji izvještaj nego ranijih godina

>> Stazić: 72 posto javne nabave MORH-a obavljeno uz izuzeće

>> Uočene nepravilnosti stalno se ponavljaju

Rasipništvo vlada i među političarima. Posljednja revizija rada stranaka i nezavisnih zastupnika pokazala je kako su deseci tisuća kuna potrošeni na luksuz netransparentno, do sad odgovarao samo jedan i to nezavisni zastupnik. Revizija je i prije četiri godine utvrdila nepravilnosti u poslu nabave 39 kamiona za Ministarstvo obrane i navodne nezakonite malverzacije bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića. Tek neki dan je Sabor osnovao povjerenstvo koje će istražiti taj posao. Neće biti posljedica ni za one koji su devedesetih sudjelovali u privatizaciji na hrvatski način - po krilatici - tko je jamio jamio - jer je većina nezakonitih slučajeva na dobrom putu za zastaru. I tako godinama glavna revizorica Šima Krasić upozorava na nepravilnosti. No bez obzira na izvješća koja pokazuju da novac curi na sve strane, na prste se mogu nabrojati slučajevi u kojima je nakon nalaza državne revizije netko i kazneno odgovarao.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene