Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Državna revizija

Šima Krasić dala Saboru povoljniji izvještaj nego ranijih godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni ured za reviziju je, na temelju gotovo 900 revizija obavljenih u 2007., izrazio više bezuvjetnih mišljenja na financijske izvještaje i poslovanje revidiranih subjekata, a manje nepovoljnih mišljenja nego što je to bilo ranijih godina, izjavila je danas glavna državna revizorica Šima Krasić u Hrvatskom saboru.

Podnoseći Izvješće o radu Državnog ureda za reviziju za prošlu godinu te izvješća o obavljenim revizijama u 2007., Krasić je kazala da se najčešće nepravilnosti i dalje odnose se na računovodstveno poslovanje, planiranje i ostvarenje prihoda, izvršenje rashoda, na postupke javne nabave, te na djelovanje sustava unutarnjih kontrola. Zbog tih učestalih nepravilnosti, potrebno je, kazala je, ustrojiti učinkovit sustav unutarnje kontrole.

Pročitajte i ovo Stepinčevo - 2 Brojni hodočastili Diljem Hrvatske obilježeno je Stepinčevo: "Nije se samo teoretski suprotstavljao zlu" Slika nije dostupna 'Prsti u pekmezu' Negativni rezultati revizije iz godine u godinu bez sankcija

Krasić je izvijestila i da se značajan dio postupaka javne nabave i dalje obavlja putem izravne pogodbe, što je utemeljeno na zakonu, ali i, istaknula je, sve više postaje pravilo, a ne, kako treba biti, izuzetak.

U izvještajnom razdoblju Ured je obavio 898 revizija, od čega 616 revizija financijskih izvještaja i poslovanja poduzeća na državnoj i lokalnoj razini, 267 uvida u proračun i financijske izvještaje lokalnih jedinica, 14 uvida u financijske izvještaje izvanparlamentarnih političkih stranaka te jednu reviziju učinkovitosti.

Provedenim revizijama obuhvaćena su javna sredstva u ukupnom iznosu od 147,4 milijardi kuna. Ured je na temelju revizijskim izvješća izrazio 107 bezuvjetnih, 501 uvjetno, sedam nepovoljnih i jedno suzdržano mišljenje. U izvještajnom razdoblju, za 616 revidiranih subjekata dano je 3020 naloga i preporuka ili prosječno 4,9 po subjektu revizije.

O izvješćima Državnog ureda za revizije raspravljaju saborski klubovi

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene