Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U roku od 30 dana

Slučaj piton: Problemi nastaju kod odbacivanja egzotičnih životinja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slučaj pelješkog pitona koji je završio u rukama krim policije još ne daje sve odgovore.

Mala je vjerojatnost da se vlasnik pronađe jer se zmije ne označavaju poput tigrova ili pasa.

Pročitajte i ovo Matej Tolić sa zmijama - 3 Kućni ljubimci FOTO Matej živi u kući s 33 zmije: "Do sad su me ugrizle tri puta" Ilustracija Traže vlasnika Ogroman piton ušao kroz prozor i napao muškarca: "Zube je zario u moju ruku, potekla je krv. Prikliještio me u kut"

Zbog manjka edukacije, oni koji kupe ili dobiju egzotičnu životinju u ruke, ne znaju proceduru, a pravi problemi nastanu kada je neodgovorni vlasnici odbace. Ovo je prvi slučaj u Hrvatskoj, ali u svijetu muku muče s odbačenim divovskim gmizavcima. Zmijina mana, a raj za neodgovorne vlasnike krije se u tome što je zmija u kategoriji zaštićenih vrsta, kategoriji u kojoj se vlasnicima ne može ući u trag.

'Kad bi recimo imali tigra ili drugu životinju s popisa strogo zaštićenih tu bi postojala obveza označavanja. Ta životinja mora biti označena i u tom slučaju se preko broja mikročipa ili prstena ako se radi o pticama, može doći do vlasnika,' rekla je Zrinka Domazetović iz Uprave za zaštita prirode Ministarstva kulture. Slijedimo praksu Unije, a ona kaže kako se i zaštićene vrste trebaju prijaviti. 'U slučaju da ste kupili pitona u pet shopu, dužni ste ga prijaviti u roku od 30 dana,' dodala je Domazetović.

>> Policija na Pelješac došla po pitona: Dokazni je materijal

>> VIDEO Senzacija na Pelješcu: Ubili pitona od 3 i pol metra

Ljubitelj zmija, Neven, igra po pravilima. 'Kad je taj zakon izišao da se te zaštićene životinje moraju prijaviti, ja sam se javio Ministarstvu i prijavio životinje. Isto tako prijavim kad nešto uzgojim od tih zaštićenih zmija,' rekao je Neven Vrbanić. Osim Nevenove kolekcije, sve od poskoka do mambe, evidencija zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta gotovo je prazna. Glavni uzrok je dobra zarada na crnom tržištu.

'Prema statističkim podacima ona je po vrijednosti profita koji se ostvaruje švercom tih ugroženih vrsta treća na svijetu nakon trgovine drogom i oružjem. Ogromni, ogromni profiti se ostvaruju,' rekla je Domazetović. U odnosu na zaradu, kazne do 15.000 kuna za odbacivanje ljubimaca neodgovornim vlasnicima ne predstavljaju problem, novčanici se rijetko prazne, ako se vlasnici i pronađu.

>> Neobičan ulov: Dravom pliva jato pirana!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene