Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uključila se krim policija

Policija na Pelješac došla po pitona: Dokazni je materijal

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema kaznenom zakonu ubojicama pitona prijeti kazna do šest mjeseci zatvora.

Nedugo nakon naše priče o divovskom pitonu od gotovo četiri metra ulovljenom na Pelješcu na poluotok je stigla krim policija.

Pročitajte i ovo Ispisana informacija za prijavu boravišta Bijesan na sustav Pismo ministru i policiji koje će postati viralno: "Pokušat ću objasniti govnariju…" Andrej Plenković Izmjene Kaznenog zakona Prijavit će Plenkovića europskim institucijama: "Da ih upozorimo kakvog čovjeka imamo za premijera"

Mrežasti je piton, čini se postao dokazni materijal. Mještanima koji su ga spremili u hladnjak rečeno je tek da će zmiju prebaciti u Zagreb. Pobunilo se društvo za zaštitu životinja koje se zgraža što bilo tko podržava mještane. 'Radi se o zlostavljanju i mučenju i na kraju ubojstvu životinje,' rekao je Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja.

Eugen Uvodić i Krešimir Franković, prijatelji koji su se suočili s tri i pol metara dugačkim pitonom,  gađali su ga i ubili ostima. Gađao je i zakon. Prema onom o zaštiti životinja, za ubojstvo životinje lisnica je tanja do 15 tisuća kuna. Prema kaznenom, zatvor i do šest mjeseci. Kako su zakoni jasni, jasno je i nešto drugo. 'Zakon o zaštiti životinja se ne provodi kako bi trebao,' rekao je Oman.

>> VIDEO Senzacija na Pelješcu: Ubili pitona od 3 i pol metra

Propusti se iskorištavaju, tvrdi. No neki se ipak mogu staviti u kožu prestrašenog čovjeka koji se susretne s velikim gmazom. 'Nije ispravno ubiti zmiju, ali, gledajte, što će čovjek napraviti u tom trenutku?' rekao je doc.dr.sc. Zoran Tadić s Biološkog odjseka PMF-a. 'Pustiti ju pa čekati neku nadležnu službu? Ne. Zmija će se negdje zavući, pitoni su stručnjaci za sakrivanje,' dodao je Tadić.

Kao i osoba koja ju je skrivala. Možda se neodgovorni vlasnik ni ne pronađe jer pet shopovi ne vode evidenciju o prodanim ljubimcima. Male su šanse i da ju je stranac ostavio. 'To je životinja koja je po međunarodnim zakonima zaštićena i ne može prelaziti granicu bez takozvane citos potvrde,' objasnio je Tadić. Nadležne službe još miruju. No u jednom se svi slažu, napuštanje životinje opasnost je za okolinu i samim time element kaznenog djela.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene