Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenski tisak: Priča o ZERP-u trebala bi biti pouka i drugim državama na Balkanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka hrvatskog Sabora da opet zamrzne primjenu ZERP-a za članice EU-a slovenski mediji u četvrtak dočekali su kao potvrdu stajališta slovenske vlade da se u EU ne "može bez kompromisa", a u nekim od prvih komentara postavlja se pitanje "je li hrvatska vlada iz tog slučaja naučila lekciju".

"Hrvatska je umjesto ZERP-a odabrala Europsku uniju", naslov je kojim je prilog o noćnom zasjedanju Sabora i odluci da se s 15. ožujka zaustavi primjena ZERP-a na članice Unije opremio ljubljanski dnevni list "Dnevnik" u svom internetskom izdanju. U komentaru svog tiskanog izdanja od četvrtka isti list navodi da je ZERP, kao i u nekim ranijim prilikama u Hrvatskoj, bio dio predizborne kampanje stranaka pred parlamentarne izbore prošle godine.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

"Hrvatska politika bila je u očekivano neugodnom položaju jer ne želi učiti na iskustvima drugih i jer daje prelaka obećanja. Zato je saborsko zasjedanje proteklo u znaku škripanja zubima i posipanja pepelom", navodi "Dnevnikov" komentator, te dodaje da je "ZERP životario samo 72 dana" jer je, kako dodaje, "predodžba o tome da on predstavlja sinonim za nacionalni interes doživjela sudar s političkom realnošću".

No, dodaje komentator lista Zoran Senkovič, predstavnici vladajuće stranke u saborskoj raspravi nisu priznali da je riječ o političkoj pogreški nego su "nekada otvoreno, a nekada u podtekstu iznosili tezu da će nakon odluke o zamrzavanju ZERP-a u pregovorima s EU prevladati ljubav koja je jača od slovenskih podmetanja". Uz to, dodaje komentator, hrvatska će vlada ubuduće u pregovorima s EU nastupati s "Janusovim licem" jer je protiv zamrzavanja glasovao HSS.

Ljubljansko "Delo" u svom naslovu ističe da "Hrvatska zamrzava ZERP za Europsku uniju", te da odluka znači "promjenu saborske odluke o proširenju jurisdikcije na Jadranu". Vodeći slovenski list ističe također da je premijer Sanader tijekom rasprave zastupnike upozorio da je Hrvatska bila pred dilemom "da li inzistirati na ZERP-u ili ubrzati pregovore s Unijom", te da je pojasnio kako odluka ne znači suspenziju ZERP-a nego da on privremeno neće važiti za članice Unije.

Poslovni list "Finance" u svom komentaru navodi da je dobro da se je Hrvatska odlučila za EU, ali da je premijer Sanader predstavljajući prijedlog o zamrzavanju ZERP-a djelovao "nespretno", jer je sam sebe doveo u situaciju "lažne hamletovske dileme" EU ili ZERP.

Priča o ZERP-u trebala bi biti poučna i za "druge balkanske države" kao lekcija da "bombastična retorika i ultimatumi" "možda prolaze na Balkanu, ali ne u Europi", piše list te podsjeća da je i Slovenija prije ulaska u EU morala pristati na kompromisni prijedlog Španjolske kojim je riješen njen spor s Italijom o liberalizaciji tržišta nekretninama.

Što se tiče Slovenije, piše u komentaru "Financa" Ilinka Todorovski, jednom bitkom nije dobiven i "rat".

"ZERP se opet ne primjenjuje na Sloveniju, ali nije ni poništen niti opozvan. ZERP na papiru i dalje dijeli Piranski zaljev crtom sredine. Hrvatsko se stajalište glede granice (na moru, sa Slovenijom), dakle nije promijenilo niti za dlaku", navodi komentatorica poslovnog dnevnika iz Ljubljane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene