Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slavonija i Baranja

Ruše prošlogodišnje rekorde: Turisti ovdje uživaju u langošicama, sami beru salatu, a kad odu još se brže vrate

Aktualno Galerija Slavonija i Baranja ruše rekorde - 2 Slavonija i Baranja ruše rekorde - 2 Foto: DNEVNIK.hr Slavonija i Baranja ruše rekorde - 4 Slavonija i Baranja ruše rekorde - 4 Foto: DNEVNIK.hr Slavonija i Baranja ruše rekorde - 3 Slavonija i Baranja ruše rekorde - 3 Foto: DNEVNIK.hr Slavonija i Baranja ruše rekorde - 5 Slavonija i Baranja ruše rekorde - 5 Foto: DNEVNIK.hr +0 Slavonija i Baranja ruše rekorde - 1 Galerija 1/5 >>
Slavonija i Baranja ruše prošlogodišnje rekorde. Turizam na kontinentu sve je traženiji. Baranja početkom godine bilježi gotovo 28 posto više noćenja. 50 posto su domaći, a 50 posto strani gosti. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

Predivnom prirodom, baranjskim vinogradima i ravnicom šeta se i vozi sve više turista. Ekipa iz Australije biciklima je posjetila Kopački rit. Oduševljeni su, kaže Shelly: ''Predivno je, sve je ravno, zeleno.''

Ivan Diklić, turistički vodič, kaže da su ranije šetali gradom, bili na večeri, probali lokalne specijalitete, a idući na redu je Kopački rit. Od lokalnih specijaliteta najukusnije su im, kaže Shelly, langošice.

Drugi su pak u Slavoniju i Baranju uplovili kruzerom, a Amerikanca Chestera fasciniralo je cvijeće: ''Uživao sam u pogledima i mjestima u kojima smo stali.''

Na imanju Srđana Lackovića gosti s kruzera su česti. Nema dobrodošlice bez rakijice: ''Svi su oduševljeni jer im prezentiramo tradiciju, ono što se radilo prije. Oni mogu to osjetiti na našem imanju.''

Noćenje i doručak - prava sitnica, 30 eura. Neprestano zvone telefoni, kaže Lacković. Ljudi zovu, vikendi su popunjeni: ''Vikendom su obitelji s djecom, imamo imanje veliko 9000 kvadrata, mnoštvo domaćih životinja, naše domaće proizvode.''

Gastro ponuda i restorani turiste privlače mirisima koji se šire cijelom Baranjom. Restoranom Stanka Škrobe godišnje prođe oko 15.000 gostiju. Ponuda je za svačije nepce, kaže. ''Riba iz Dunava, som, smuđ, šaran - na različite oblike imamo od pohanog do šarana na rašljama, a to zapravo gosti najviše vole.''

Salata im stiže friško ubrana ravno iz vrta restorana, a Škrobo objašnjava: ''Gosti kad naruče baš salatu damo im zdjelu, nož i onda si je sami odu nabrati i to im je super.''

Osim što jedu u tradicijskom ambijentu, spavaju u pravim tradicijskim sobama. ''Sve više dolazi stranaca, u ljetnim mjesecima Poljaka, koji srećom nisu samo na proputovanjima, nego dođu, budu dva, tri dana, odu na more, vrate se ovdje još dva, tri dana, kažu da im fali još koji dan u Baranji'', opisuje Škrobo.

Pročitajte i ovo Kopački rit PRIČA KOJA SAMO RASTE Turizam na kopnu napokon se probudio: Biser Baranje ruši rekorde, a i grad na Dravi ima svoje adute

Pročitajte i ovo Turizam u Slavoniji - 3 Smanjuju cijene Zimska čarolija na istoku Hrvatske: Na seoskim imanjima nudi se i luksuz

U odnosu na prošlu godinu, bilježe značajan porast gostiju, a Matej Perkušić iz Turističke zajednice Bilja, navodi: ''Gotovo 25 posto stranih gostiju je iz Mađarske što je odlično, ostali strani gosti nam dolaze tradicionalno iz Njemačke, Austrije, SAD-a radi kruzera, za Poljake čekamo ljeto.''

Donijet će im ono još bolje brojke, a Slavonija će tako rasti i na svjetskoj turističkoj karti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene