Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanje na tržištu

Cijena jedne vrste goriva pada, no to možda baš i nije razlog za veselje

Aktualno Galerija Gorivo - 4 Gorivo - 4 Foto: DNEVNIK.hr Gorivo - 3 Gorivo - 3 Foto: DNEVNIK.hr Gorivo - 2 Gorivo - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Gorivo - 1 Galerija 1/4 >>
Visoka cijena dizelskog goriva mjesecima je bila objašnjenje za valove poskupljenja u Hrvatskoj. Ipak, sada je ta cijena pala ispod 10 kuna za litru, prvi put u dvije godine. Što se događa na naftnom tržištu, istražio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

U listopadu 2014. domaćim eterom vladala je Nina Kraljić, na ulici je bio braniteljski šator, a litra dizela koštala je nešto manje od 10 kuna.

Osam i pol godina kasnije, Nine Kraljić baš i nema u eteru, prosvjednici su iz šatora ušli u Vladu, ali litra dizela košta isto. Eto razloga za zadovoljstvo u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

''U kunama 9,87 kuna, odnosno 1,31 euro. To je cijena koja je vrlo kompetitivna i u okruženju, i u periodu koji je iza nas'', kaže državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Hrvoje Bujanović.

Unatoč prekidu uvoza iz Rusije litra dizela danas je oko kunu i pol jeftinija nego na dan početka ruske agresije na Ukrajinu.

Što se događa, objašnjava energetski konzultant Jasminko Umičević: ''Puno faktora utječe na to - topla zima, visoke zalihe, neizvjesnost oko kineskog tržišta.''

Dizel je ključno gorivo industrije, transporta i poljoprivrede. Kad mu je cijena rasla, poskupjela je hrana i mnoge druge robe. Što sad kad mu je cijena pala? Dok je tako, opravdanja za nova poskupljenja nema.

Vedran Perše, naftni stručnjak, napominje da to ne mora biti dugoročno: ''Stvari se mijenjaju iz tjedna u tjedan, cijene mogu skočiti, ali mislim da još ima dovoljno elemenata koji će pritiskati bar neko vrijeme cijene prema dolje.''

Rezerve dizelskog goriva u Europi su na najvišim razinama u proteklih pet godina. Europska skladišta dizela prepuna su i zbog toga cijena tog goriva pada. To je dobra vijest za potrošače sada, ali možda naznaka ne tako dobrih vijesti u bliskoj budućnosti jer kad se troši manje dizela, to je prva naznaka moguće recesije.

Pročitajte i ovo Udar na poljoprivrednike - 1 Porast troškova Novi udar na poljoprivrednike: "Imam 72 godine, od svoje dvadesete bavim se poljoprivredom. Nikad nije bilo tako skupo"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UVEDENO U ZAKONODAVSTVO Polako odlaze u povijest: EU i službeno zabranio prodaju novih dizelaša i benzinaca

''Postoji dosta dobra korelacija s industrijskom proizvodnjom i s građevinskim sektorom - ako u ta dva sektora aktivnosti snažno usporavaju ili padaju kao što vidimo, onda i potražnja za tim energentom pada'', objašnjava glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Hrvoje Stojić.

Dizel bi tako u budućnosti mogao biti još jeftiniji, ali uz sve probleme koje ekonomska kriza nosi, to možda baš i nije razlog za veselje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene