Za nekoliko dana znat će se koliko poskupljuje odvoz otpada u Zagrebu. Eko udruge prosvjeduju, jer nisu osigurani spremnici, a iz Grada Zagreba nam kažu da ne mogu ni biti osigurani - ako ne dignu cijene. A građani su, kao i obično, zadovoljni svojim ekološkim angažmanom, ali ne i susjedovim...

Galerija Kante za otpad (Foto: Dnevnik.hr) Kontejneri za otpad (Foto: Dnevnik.hr) - 1 +0 Kontejneri za otpad (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Tri eko udruge ispred poglavarstva apelirale su na Grad da ne prihvati novi cjenik odvoza otpada.

Vezani članci ZG vrećice ZG vrećice među najskupljima u Europi: "Ne trebate biti znanstvenik da biste to shvatili" Ilustracija Zagreb za tjedan dana uvodi novi sustav odlaganja otpada: Puno je nepoznanica, građani u strahu od kazni

"Poskupljenje se opravdava izgovorima, da je potrebno osigurati vozila, spremnike. To se sve može napraviti iz EU fondova", govori Marko Koščak, iz Zelene Akcije. 

"Pa mi već koristimo sredstva iz fondova, imali smo i prije dvije godine, sada koristimo za izgradnju reciklažnih dvorišta", rekla je Mirka Jozić, pročelnica gradskog Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša. 

Na pitanje hoće li se plaćati po članu obitelji ili po kvadraturi, pročelnica Jozić je rekla kako će se "plaćati po zaduženom spremniku i broju odvoza, puta cijena po litri otpada. Osim toga, u novom cijeniku bit će i fiksni dio koji moraju svi plaćati, da zadovoljimo onu minimalnu uslugu, moramo imati infrastrukturu, kamione, ljude, bez obzira na to koliko se proizvede."

Na pitanje je li zadovoljan angažmanom građana oko odvajanja otpada, Koščak je odgovorio kako smatra da se "građani trude".

Ipak, u kanti za biootpad i vrećice i boce i najloni...

"Imate na javnoj površini spremnike za prikupljanje otpada, gdje svatko može ubaciti što god želi. To nije nikakav sustav", objašnjava ovu pojavu Koščak. 

A nije ni nikakva svijest. Gradonačelnik još može pomilovati građane.

"Gradonačelnik taj cjenik može prihvatiti i ne mora", rekao je Mile Horvat, državni tajnik ministarstva zaštite okoliša. 

"On me je uvjerio u to da će Grad Zagreb kraj 2020. dočekati maksimalno spreman", rekao je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša. 

Bit će spreman jer će mnogi prekopati još puno smeća, da bi platili više račune za smeće.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju