Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skupo smeće u metropoli

Funkcionira li odvajanje otpada u Zagrebu? "U spremnike svatko može ubaciti što god želi, to nije nikakav sustav"

Kante za otpad (Foto: Dnevnik.hr)
Kante za otpad (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kante za otpad (Foto: Dnevnik.hr) Kante za otpad (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Kontejneri za otpad (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kontejneri za otpad (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kontejneri za otpad (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/3 >>
Za nekoliko dana znat će se koliko poskupljuje odvoz otpada u Zagrebu. Eko udruge prosvjeduju, jer nisu osigurani spremnici, a iz Grada Zagreba nam kažu da ne mogu ni biti osigurani - ako ne dignu cijene. A građani su, kao i obično, zadovoljni svojim ekološkim angažmanom, ali ne i susjedovim...

Tri eko udruge ispred poglavarstva apelirale su na Grad da ne prihvati novi cjenik odvoza otpada.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba - 3 Nova tehnologija Na ulicama uskoro novi niskopodni tramvaji: "Jedan košta kao manji dječji vrtić" Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?"

"Poskupljenje se opravdava izgovorima, da je potrebno osigurati vozila, spremnike. To se sve može napraviti iz EU fondova", govori Marko Koščak, iz Zelene Akcije. 

"Pa mi već koristimo sredstva iz fondova, imali smo i prije dvije godine, sada koristimo za izgradnju reciklažnih dvorišta", rekla je Mirka Jozić, pročelnica gradskog Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša. 

Na pitanje hoće li se plaćati po članu obitelji ili po kvadraturi, pročelnica Jozić je rekla kako će se "plaćati po zaduženom spremniku i broju odvoza, puta cijena po litri otpada. Osim toga, u novom cijeniku bit će i fiksni dio koji moraju svi plaćati, da zadovoljimo onu minimalnu uslugu, moramo imati infrastrukturu, kamione, ljude, bez obzira na to koliko se proizvede."

Na pitanje je li zadovoljan angažmanom građana oko odvajanja otpada, Koščak je odgovorio kako smatra da se "građani trude".

Ipak, u kanti za biootpad i vrećice i boce i najloni...

"Imate na javnoj površini spremnike za prikupljanje otpada, gdje svatko može ubaciti što god želi. To nije nikakav sustav", objašnjava ovu pojavu Koščak. 

A nije ni nikakva svijest. Gradonačelnik još može pomilovati građane.

"Gradonačelnik taj cjenik može prihvatiti i ne mora", rekao je Mile Horvat, državni tajnik ministarstva zaštite okoliša. 

"On me je uvjerio u to da će Grad Zagreb kraj 2020. dočekati maksimalno spreman", rekao je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša. 

Bit će spreman jer će mnogi prekopati još puno smeća, da bi platili više račune za smeće.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene