Most nezavisnih lista upozorio je u utorak, povodom najave ponovnog poskupljenja odvoza otpada u gradu Zagrebu, na neprihvatljiv izostanak gradnje sustava kružnog gospodarenja otpadom u Zagrebu prozivajući gradsku upravu za nesposobnost da sustavno organizira gospodarenje otpadom.

Galerija +0 Smeće, ilustracija (Foto: Davor Puhlavec/Pixsell)

"Grad Zagreb ne gradi kružni sustav gospodarenja otpadom, ne gradi potrebnu infrastrukturu kao što su sortirnice, već se odlučio za čudan i neorganiziran pristup odvojenog prikupljanja otpada u kojem se stvaraju novi troškovi bez ekonomska koristi", istaknuo je na konferenciji za novinare Slaven Dobrović, bivši ministar zaštite okoliša i saborski zastupnik Mosta.

Vezani članci Sabina Tandara Knezović i Tomislav Tomašević Tomašević komentirao slučaj uhićenih Hrvata u Zambiji. Otkrio rastu li cijene komunalija i kopira li Bandića: "Ja ne fejkam" Otpad na zagrebačkim ulicama - 11 VELIKA GALERIJA Grad se guši u smeću: Pogledajte kako izgledaju ulice Zagreba dok radnici Čistoće štrajkaju

Kako je naveo, sustav odvojenog prikupljanja bez sortirnica nepotpun je i neracionalan, a nejasno je i zašto nema hitne izgradnje ekološke infrastrukture ako je planom gospodarenja otpadom iz 2017. osigurao 100 milijuna kuna upravo za tu namjenu.

"Njeguje se centralistički pristup, izgradnja centra za gospodarenje otpadom u Resniku, zbog čega je jasno da slijedi cjenovni udar na građane Zagreba", ustvrdio je Dobrović predviđajući kako bi cijene za odvoz otpada mogle porasti za 100 i više posto.

Upozorio je također na tehnološku nedisciplinu na kompostištu Jakuševac, zbog čega nastaju neugodni mirisi, te postupke reciklažnih dvorišta prilikom kojih se uporabna i reciklabilna vrijednost glomaznog otpada uništava.

"Zagreb će ostati na začelju EU-a po kvaliteti gospodarenja otpadom, ali bi mogao zasjesti na prvo mjesto po neracionalnosti sustava i visokim cijenama komunalnih usluga", zaključio je Dobrović.

Voditelj Mostova savjeta za financije, gospodarstvo i poduzetništvo Vedran Jerković upozorio je da pri naplati prikupljanja otpada u Zagrebu ne postoji transparentan sustav s jasnom specifikacijom.

"Otpad bi se morao naplaćivati isključivo po količini, a nipošto prema broju osoba u kućanstvu ili stambenoj površini", kazao je Jerković. Naveo je primjer Ljubljane, gdje prosječan iznos računa za kućanstva iznosi osam eura, te primjer Maribora, gdje jedna četveročlana obitelj ima na raspolaganju čak pet različitih spremnika i odvoz plaća 12 eura s PDV-om.

Gdje odlazi novac koji se uzima građanima putem najvećeg prireza u Hrvatskoj i visokih cijena komunalnih usluga, upitao je saborski zastupnik Mosta Marko Sladoljev. (Hina) 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju