Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PODIZANJE GOTOVINE

Skupo će vas koštati novac na bankomatima drugih banaka: Evo koliko točno iznose naknade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naknade za dizanje gotovine na bankomatima drugih banaka nisu jeftin sport. U praksi iznose od tri do pet posto isplaćenog iznosa. Donosimo točne iznose naknada nekoliko najvećih banaka.

Svih 4000 bankomata ponovo je u funkciji nakon što je kuna sredinom siječnja službeno otišla u povijest. Ovime je okončano i jednomjesečno razdoblje besplatnog dizanja gotovine na bankomatima drugih banki. Evo koliko iznose bankarske naknade nakon prelaska na euro. 

Neke banke imaju jedinstvenu naknadu za dizanje gotovine, a kod nekih se naknada razlikuje ovisno o tome dižete li gotovinu u zemlji ili inozemstvu.

Razlika u naknadama ovisi i o tome je li neka banka članica jedne od mreža koje obavljaju poslove procesiranja kartičnih transakcija. Primjerice, ako raspolažete karticama koje su izdale banke članice grupacije MBNet, plaćat ćete nižu proviziju kada dižete gotovinu s njihovih bankomata.

Naknada je viša ako se gotovina podiže kreditnom karticom nego ako se transakcija obavlja debitnom karticom.

Naknada se sastoji od fiksnog dijela i postotka od isplaćenog iznosa. Primjerice, ako naknada iznosi dva eura + 2,50 posto od podignutog iznosa, na podignuti iznos od 100 eura platit ćete 4,5 eura provizije.

U praksi se naknade za dizanje manjih iznosa gotovine kreću od tri do pet posto isplaćenog iznosa, javlja Tportal.

Zagrebačka banka

Ako Zagrebačka banka nije vaša banka, naknada će iznositi 2,50 posto plus 1,19 eura od isplaćenog iznosa po transakciji. Na bankomatima u zemljama izvan Europskog gospodarskog područja provizija iznosi tri posto plus 1,99 eura. Na bankomatima banaka iz Grupe UniCredit korisnici paketiranih usluga ne plaćaju naknadu.

Privredna banka Zagreb

Za podizanje gotovine na bankomatima drugih pružatelja usluga u Hrvatskoj i prekogranične transakcije u eurima PBZ svojim klijentima naplaćuje naknadu u iznosu od 2,50 posto plus 1,13 eura od isplaćenog iznosa po transakciji. Na podizanje gotovine debitnom karticom Visa Inspire unutar Intesa Sanpaolo Grupe naknada se ne naplaćuje.

Erste banka

Ova banka naplaćuje 0,93 eura plus dva posto iznosa transakcije. Ako klijenti Erste banke podižu gotovinu na bankomatima drugih banaka izvan mreže MBNet u Hrvatskoj i inozemstvu, provizija iznosi 1,19 eura plus 2,50 posto od vrijednosti transakcije.

Podizanje gotovine debitnom karticom na bankomatima Erste Groupa u inozemstvu – u Austriji, Mađarskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Češkoj, Slovačkoj, Srbiji, Rumunjskoj, Moldaviji i Crnoj Gori je besplatno.

Također, besplatno je podizanje gotovine na bankomatima izvan Hrvatske debitnom karticom Visa Gold za korisnike Erste Gold i Erste Gold Plus Paketa.

Pročitajte i ovo Ilustracija INFOGRAFIKA Pogledajte kolike su cijene goriva u Hrvatskoj i u ostatku Europe

OTP banka

Na podizanje gotovine na bankomatima drugih pružatelja usluga u Hrvatskoj i inozemstvu, uključujući bankomate ostalih članica grupe, OTP banka klijentima naplaćuje 2,5 posto od iznosa transakcije, najmanje 3,32 eura.

Klijentima banke omogućeno je povoljnije dizanje gotovine na kioscima Tiska, gdje se naplaćuje naknada od 0,66 eura bez obzira na iznos transakcije.

Raiffeisen banka

Oni pak naplaćuju naknadu od 1,50 posto od iznosa transakcije, minimalno 3,32 eura. U odnosu na druge banke, kod RBA se podizanje većih iznosa gotovine manje naplaćuje, ali je zato viša naknada za podizanje manjih iznosa.

Hrvatska poštanska banka

Klijenti HPB-a plaćaju dva posto od iznosa transakcije plus 1,19 eura.

Addiko banka

Addiko svojim klijentima naplaćuje jedinstvenu naknadu za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka u zemlji i inozemstvu u visini od 2,50 posto od vrijednosti transakcije plus 1,99 eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene