Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokretanje postupka

Skinut zastupnički imunitet Ivanu Čehoku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo skinulo je danas imunitet nezavisnom zastupniku Ivanu Čehoku, čime je omogućeno da ga se kazneno goni po optužnici kojom ga se tereti da je, kada je bio varaždinski gradonačelnik, sklopio štetni ugovor s gradskom tvrtkom ‘Parkovi’.

Iako je zahtjev DORH-a da se Čehoku skine imunitet u Hrvatski sabor došao prije desetak dana, MIP tada nije imao kvorum pa o tom zahtjevu nije ni odlučivao, no HDZ-ovi članovi MIP-a danas su došli na sjednicu, na kojoj je jednoglasno odobren zahtjev za odobrenje pokretanja kaznenog postupka protiv Čehoka.

Potpredsjednik MIP-a Arsen Bauk (SDP) prigovorio je HDZ-u da su njegovi članovi ‘bojkotirali’ prošlu sjednicu MIP-a jer im je, kako je rekao, Čehokov glas bio bitan za kvorum u sabornici. ‘Tada vam je Čehokov glas bio važan, a sada vam ne treba i možemo reći da ste ga na neki način šutnuli’, poručio je HDZ-ovcima.

‘To su insinuacije’, odgovorio mu je predsjednik MIP-a Damir Sesvečan (HDZ) te rekao kako su HDZ-ovi članovi ispričali nedolazak na sjednicu, prigovorivši SDP-u da su i njegovi članovi napuštali i vraćali se na sjednicu kada se odlučivalo o skidanju imuniteta SDP-ovcu Željku Jovanoviću.

‘To je oblik političke borbe koji ste i vi koristili’, poručio je Bauku, te istaknuo kako oporbeni zastupnici već mjesecima ne dolaze na sjednice saborskih odbora.

Bauk je uzvratio da su SDP-ovci spomenutu sjednicu, na kojoj je Jovanoviću skinut imunitet, napustili jer je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks tada vrijeđao SDP-ovu zastupnicu Gordanu Sobol, te se vratili kada je Šeks otišao.

‘To što smo tada napustili sjednicu bilo je i zbog vašeg nepoštivanja, kao predsjednika MIP-a, da zaštitite članice i članove povjerenstva od uvreda’, poručila je Sesvečanu SDP-ovka Sobol.

Sesvečan joj je odgovorio kako se rasprava na toj sjednici MIP-a razbuktala kada su upravo ona (Sobol) i Bauk počeli Šeksu upadati u riječ. ‘Početak je bio takav, a završilo je kako je završilo’, kazao je Sesvečan.

Optužnicu protiv Čehoka i bivšeg direktora tvrtke ‘Parkovi’ Miljenka Ptičeka podiglo je Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici, koje Čehoka tereti da je oštetio grad za 4,46 milijuna kuna jer je u ožujku 2006. kao gradonačelnik i predsjednik Gradskog poglavarstva na Ptičekov poticaj s njim sklopio ugovor o zamjeni nekretnina za koji je znao da je štetan i kojim je gradu učinjena šteta velikih razmjera.

Sabor je, na prijedlog MIP-a, prvi put Čehoku imunitet skinuo 9. lipnja ove godine, kada je odobrio USKOK-ov zahtjev da ga se uhiti, pritvori i odredi mu se istražni zatvor u slučaju navodnih malverzacija s gradskim zemljištem. Nakon što je u remetinečkom istražnom zatvoru proveo mjesec i deset dana, krajem srpnja Čehok je pušten uz jamčevinu od 2,6 milijuna kuna, kako bi se branio sa slobode.

MIP na današnjoj sjednici nije udovoljio zahtjevu privatnog tužitelja Zvonka Kunića iz Velike Mlake koji je od Sabora zatražio da skine imunitet HNS-ovom zastupniku Goranu Beusu Richemberghu, po privatnoj tužbi za uvredu i klevetu.

Bauk je odmah na početku sjednice zatražio da se ta točka skine s dnevnog reda sjednice, jer, kako je rekao, privatni tužitelj, po saborskom Poslovniku, nije ovlašteno državno tijelo koje može zahtijevati skidanje imuniteta.

Sesvečan je, pak, naglasio da po novom Zakonu o kaznenom postupku i privatni tužitelj to može tražiti, te da se MIP drži zakona, a Poslovnik će se, dodao je, s tim morati uskladiti.

Nakon sjednice MIP-a Sesvečan nije novinarima želio komentirati informaciju da ga je HDZ izabrao za zastupnika te stranke kao pravne osobe u daljnjem tijeku istrage protiv HDZ-a.

Tek je na pitanje kako se osjeća odgovorio: ‘Odlično’, i dodao da nema namjeru više ništa komentirati. (Hina)

Pročitajte i ovo Povučen je zahtjev za aktivacijom saborskog mandata Banožića - 3 Doznaje Dnevnik Nove TV Banožiću potvrđena naknada šest plus šest: Bivši ministar obrane ipak se ne vraća u Sabor Slika nije dostupna 'Priča o korupciji pada u vodu' MIP bez odluke o imunitetu Ivana Čehoka jer nije imao kvorum

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene