Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomeniku 9. bojne HOS-a u splitskoj Ulici Ruđera Boškovića u subotu je obilježena 30. godišnjica osnutka te postrojbe, a sudionici su tri puta uzviknuli poklič "Za dom spremni".


Predsjednik udruge 9. bojne HOS-a i njen ratni zapovjednik pukovnik Marko Skejo je u govoru branio pozdrav "za dom spremni" ističući kako se "tim pokličem borilo za slobodu hrvatske države".

Vezani članci Andrej Plenković Plenković komentirao Bernardićeve uvrede: "Teško možemo voditi dijalog s takvim čovjekom" Zoran Milanović u Jasenovcu Milanović: ''Neki misle da su u poginulim pripadnicima HOS-a pronašli sredstvo za slobodno veličanje ustaštva''

"Antifašistička histerija crvenih fašista neće i ne može promijeniti činjenicu da se HOS 1991. uz poklič 'Za dom spremni' borio za slobodu hrvatske države, a da je tu državu razarala tzv. Titova 'jugoslavenska narodna armija' pod njima dragom, zločinačkom crvenom zvijezdom," istaknuo je Skejo.

Dodao je kako je "antifašistima hrvatski grb fašističko obilježje, rodoljublje fašizam, a zločinac Tito uzor".

Skejo je izrazio žaljenje što, kako je rekao, dio današnje vlasti, umjesto junaka HOS-a, slavi zločince i crvenu zvijezdu koja je izvršila pokolj od Vukovara do Škabrnje, Srđa i diljem Hrvatske.

Uzvikivali "ZDS"

Skejo je svoj govor završio pozdravom "Bog i Hrvati" te je nakon toga tri puta uzviknuo "Za dom!", a nazočni iz Udruge 9. bojne HOS-a su mu odgovorili: "Spremni".

Pripadnici Udruge 9. bojne HOS-a na odorama su nosili obilježje s natpisom "Za dom spremni".

Nakon govora Skejo je izjavi novinarima rekao kako je 9. bojna HOS-a pobjednička postrojba kao i sve druge postrojbe Hrvatske vojske.

Zamoljen da komentira današnju izjavu SDP-ovog kandidata za splitskog gradonačelnika Ante Franića da "ustaški pozdrav 'Za dom spremni' treba zabraniti", Skejo je ustvrdio da je to "sveti hrvatski poklič".

"Ono što je za Crkvu 'Hvaljen Isus i Marija', to je poklič ' Za dom spremni' hrvatskom narodu", ustvrdio je Skejo.

Također je rekao da premijeru Andreju Plenkoviću poručuje "da narod čeka od njega da stavi hrvatsku politiku u okvire branitelja - poginulih i živih".

Policija nije reagirala

Iako su tijekom obilježavanja 30. obljetnice 9. bojne HOS-a, okupljeni jasno i glasno opetovano uzvikivali ustaški pozdrav "Za dom spremni" i imali istaknuta nedopuštena obilježja, policija nije reagirala.

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske rekli su kako je policija na obilježavanju obljetnice bila nazočna preventivno, prvenstveno u cilju održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, odnosno sprječavanja protupravnih ponašanja i da u tom smislu nije bilo potrebe za policijskim postupanjem.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr