Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak sjednice

Sabor o Uljaniku: "Brodogradnja će nam se svesti na onu 'Objesi Zimmer frei, lezi pod palmu i uživaj"'

Furio Radin (Foto: Dnevnik.hr)
Furio Radin (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Hrvatski sabor ovotjedno će zasjedanje započeti raspravom o prijedlogu izmjena Pomorskog zakonika kojima se želi ojačati konkurentnost hrvatskog brodarstva i osnažiti položaj pomoraca na domaćem i stranom tržištu.

Predloženim zakonom smanjit će se administrativne barijere i otvoriti put potpunoj digitalizaciji u pomorskom sektoru, a predviđa se i uvođenje poreza po tonaži za jahte, čime će hrvatski upisnik postati atraktivan za upis stranih plovila i njihov dulji boravak u Hrvatskoj, kao i za korištenje stalnog veza u marinama.

Pročitajte i ovo Dalija Orešković i Majda Burić između Orešković i HDZ-a VIDEO Obračun u Saboru: "Mislite li da su branitelji za to ginuli, bando lopovska? I moji su roditelji glasali za HDZ, neka im Bog oprosti" Treći dan izvanredne sjednice Sabora Završeno glasanje Teške riječi trećeg dana izvanredne sjednice: "Ako plin ove zime bude jedan cent, ja ću platiti pet eura da se HDZ-ovci ne smrznu"

Prijedlogom zakona također se osnažuju rješenja vezana za sprječavanje onečišćenja s pomorskih objekata, kao i spremnost za reagiranje u slučaju iznenadnih onečišćenja mora.

Na dnevnom je redu i konačni Prijedlog zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana – kojim se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje sa zakonodavstvom EU-a – kao i dva zakonska prijedloga iz energetskog sektora: jedan o biogorivima za prijevoz i jedan o energetskoj učinkovitosti.

Tijek sjednice Sabora pratite u nastavku:

12:00 Saborski klubovi podržali su u srijedu prijedlog izmjena Pomorskog zakonika kojima se želi ojačati konkurentnost hrvatskog brodarstva, no nezavisni Tomislav Žagar izrazio je bojazan da će se hrvatska brodogradnja svesti na održavanje jahti, pa će završiti kao u pjesmi Hladnog piva - "Objesi Zimmer frei, lezi pod palmu i uživaj".

Vlada je prepoznala pomorstvo kao segment koji pruža veliki potencijal razvoja, rekla je zastupnicima državna tajnica u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac.

Cilj je izmjena zakona jačati konkurentnost hrvatskog brodarstva, osnažiti položaj i konkurentnost pomoraca na domaćem i međunarodnom tržištu, atraktivnost hrvatske zastave za upis brodova u naše upise te uskladiti nacionalno zakonodavstvo s pravnom stečevinom EU-a, kaže Markovčić Kostelac.

Hrvatska ima 1434 broda upisana u hrvatske upisnike, po čemu je "srednje velika europska zastava". S 22.000 aktivnih pomoraca treća smo pomorska nacija u Europi, a u hrvatskim se lukama godišnje pretovari 23 milijuna tona tereta, dodala je.

"Želimo privući upis velikih jahti u hrvatske upisnike, čime bi one dulje boravile u Hrvatskoj, a time se otvara prostor za nova radna mjesta", rekla je državna tajnica.

Brodogradilišta Uljanik, 3. maj, pa čak i Trogir su u ozbiljnim poteškoćama. Razmišlja se da se veći dio brodogradilišta zatvori i da se bavimo turističkom djelatnošću. U tom je smjeru i poticanje jahti da se upisuju ovdje, gdje će biti na remontu, čime se poručuje da će se hrvatska brodogradnja svesti na održavanje jahti, ustvrdio je nezavisni zastupnik Tomislav Žagar.

Umjesto brodogradilišta "Zimmer frei"

"Neće biti dobro da završimo kao u pjesmi 'Objesi Zimmer frei, lezi pod palmu i uživaj'", rekao je nezavisni Tomislav Žagar.

10:08 Furio Radin u ime kluba zastupnika nacionalnih manjina također je komentirao prošlotjedni napad na Milorada Pupovca i Borisa Miloševića.

"Kukavice i hulje su oni koji, makar i simbolično dižu ruke na nekoga, a poslije se kriju", kazao je Radin

9:56 Goran Beus Richembergh (GLAS) osvrnuo se na aferu SMS.

"Ovo pokazuje da nijedna institucija u Hrvatskoj nije sigurna i neovisna. Gotovo da nema institucije koja nije kontaminirana u različitim aferama. Poručuje nam se da se nastavlja s kapitalizmom i sustavom u kojemu mogu napredovati samo oni koji su pogodni vladajućima. To je situacija u kojoj se guši sloboda. Ova situacija pokazuje svu bijedu i jad profila naše zemlje kao najjadnije i najmizernije članice EU-a", kazao je Beus.

9:41 Dragana Jeckov (SDSS) govorila je o napadu na Milorada Pupovca i Borisa Miloševića na zagrebačkom Dolcu.

"Primitivan i kukavički čin bacanja hrane nastavak je histerije prema predstavnicima srpske nacionalne manjine. Sve nas treba zabrinuti činjenica da nitko nije vidio napadača i nitko nije htio svjedočiti. Zar baš nitko nije bio spreman dati iskaz o tom nemilom događaju. To je najdublji problem. Odsustvo osjećaja i pravljenje da se ništa nije dogodilo gotovo je jednako samo činu napada", rekla je Jeckov.

9:36 Branko Bačić (HDZ) osvrnuo se na predstojeće opće izbore u BiH.

"Ovi su izbori od strateškog značaja. Hrvatskom narodu predstavnike su nekoliko puta birali većinski Bošnjaci. Pozivamo sve predstavnike političkog života da omoguće svim narodima BiH izbor legitimnih predstavnika utemeljen na izboru hrvatskih birača", kazao je Bačić

9:33 Tulio Demetlika (IDS) upozorio je na tešku situaciju u Uljaniku

"Okolnosti u kojima Uljanik djeluje su dramatične, Vlada mora hitno naći rješenje. Nezainteresiranost koju Vlada pokazuje ugrožava sudbinu radnika. Tražimo od Vlade da u proceduru uputi izmjene zakona kako bi se lex Agrokor mogao primijeniti i na Uljanik", rekao je Demetlika.

9:30 Sabor je rad započeo slobodnim izlaganjem klubova zastupnika

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene