Energetska obnova javnih zgrada od početka iduće godine gradovima i županijama bit će dostupnija po znatno povoljnijim uvjetima.

Galerija


Ministarstvo regionalnog razvoja s HBOR-om je potpisalo sporazum zbog kojeg će kamate na kredite za poboljšanje energetske učinkovitosti biti minimalne.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Podići kredit i banci vratiti manje nego što ste posudili? Provjerili smo je li to moguće u Hrvatskoj Ministar graditeljstva Predrag Štromar (Foto: Dnevnik.hr) Štromar pozvao gradonačelnike da se prijave: Krajem godine još 600 milijuna kuna za energetsku obnovu zgrada

Tako je vrtić Duga energetskom obnovom dobio novu hidroizolaciju i termoizolaciju, postavljena je PVC stolarija, a i ne griju se više na loživo ulje, nego na plin. Sve je to donijelo velike uštede.

"Što se tiče računa, možemo govoriti o nekakvom smanjenju od 40 tisuća kuna, a nemamo još punu godinu dana. Predviđeno je da će ušteda kroz desetak godina biti oko 57 posto", govori Nataša Slamić, ravnateljica dječjeg vrtića Duga.

Da bi u idućoj godini bilo što više ovakvih primjera, ministarstvo regionalnog razvoja potpisalo je sporazum s hrvatskom bankom za obnovu i razvitak. Njime je HBOR-u osigurano 190 milijuna kuna iz europskih fondova, pa će za energetsku obnovu javnih zgrada moći nuditi kredite s minimalnom kamatom od 0,1 posto. Na natječaj će se osim gradova i županija moći prijaviti i vjerske zajednice i udruge koje imaju javne ovlasti, pa su tu i Crveni križ i služba spašavanja.

Prijave na natječaj počinju 15. siječnja. Najniži iznos kredita je 100 tisuća kuna, a najviši čak 60 milijuna kuna. Maksimalni rok otplate postavljen je na 14 godina.

"Moram priznati da nikad više financijskih sredstava na tržištu nije bilo i zaista pozivam sve poduzetnike i sve one koji trebaju koristiti i bespovratna sredstva i financijske instrumente, da to u 2018. godini i učine", rekla je Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Ministrica je najavila i skorašnje pokretanje nove 420 milijuna kuna vrijedne suradnje s HBOR-om kroz kredite za učinkovitiju javnu rasvjetu, kao i kredite za promicanje energetske učinkovitosti u poduzećima koja se bave proizvodnjom i turizmom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.