Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) upozorila je da Ustavni sud još nije donio odluku o njihovom prijedlogu za ocjenu ustavnosti tzv. valutne klauzule.


Istaknuli su kako se Ustavni sud nije očitovao ni o njihovom prijedlogu za ocjenu ustavnosti Zakona o reprezentativnosti. S druge strane pozdravili su brzu reakciju Ustavnog suda kojom se Hrvatski sabor upozorava na protuustavnost odluke o naknadnom saborskom izjašnjavanju o referendumskom odlukom iskazanoj volji birača.

HURS je u današnjem priopćenju ocijenio kako je namjera vladajuće koalicije da volju naroda i instrument neposredne demokracije podvrgne naknadnoj kontroli svoje glasačke mašinerije i tumačenja opasan poremećaj u ravnoteži ustavnog ustrojstva i u odnosima sazdanim na diobi vlasti.

Vezani članci Sudski čekić (Foto: Dnevnik.hr) Ustavni sud dobio novi zahtjev za ocjenom ustavnosti izbora čelnika Vrhovnog suda Ustavni sud odlučuje o odlukama Stožera - 5 DNEVNIK.hr doznaje: Ustavni sud ovako će presjeći Milanovićev plan imenovanja predsjednice Vrhovnog suda

>>Sindikati pozivaju Mrsića da organizira sastanak zbog Brodosplita

'Međutim, koliko nas raduje brzina i sadržaj reakcije Ustavnog suda u ovom slučaju, toliko smo razočarani činjenicom da isti sud još uvijek nije donio odluku o našem prijedlogu za ocjenu ustavnosti tzv. valutne klauzule (podnesenom početkom 2011. godine), kao i o prijedlogu za ocjenu ustavnosti Zakona o reprezentativnosti, kojeg su, poput nas, prije godinu dana, podnijele i druge sindikalne središnjice', ističe se u priopćenju.

HUS se nada da će sudci Ustavnog suda na tim primjerima pokazati neovisnost od politike koja ih imenuje.

'Bez pravovremenog i kvalitetnog rješavanja u svim predmetima ustavnosudske zaštite, Ustavni sud ne može otkloniti etikete pristranosti i ovisnosti o političkim mentorima putem kojih su došli u fotelje pa im sada vraćaju uslugu', navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Hrvatske udruga radničkih sindikata Ozren Matijašević. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook