Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čekaju odgovor

Sindikati: Ustavni sud se još nije očitovao o našim prijedlozima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) upozorila je da Ustavni sud još nije donio odluku o njihovom prijedlogu za ocjenu ustavnosti tzv. valutne klauzule.

Istaknuli su kako se Ustavni sud nije očitovao ni o njihovom prijedlogu za ocjenu ustavnosti Zakona o reprezentativnosti. S druge strane pozdravili su brzu reakciju Ustavnog suda kojom se Hrvatski sabor upozorava na protuustavnost odluke o naknadnom saborskom izjašnjavanju o referendumskom odlukom iskazanoj volji birača.

HURS je u današnjem priopćenju ocijenio kako je namjera vladajuće koalicije da volju naroda i instrument neposredne demokracije podvrgne naknadnoj kontroli svoje glasačke mašinerije i tumačenja opasan poremećaj u ravnoteži ustavnog ustrojstva i u odnosima sazdanim na diobi vlasti.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović intervju predsjednika RH Milanović: "Oslobodit ćemo institucije tako da sve HDZ-ovce otpustimo", o Mostu: "Kad sjednete s njima..." Ustavni sud RH Priopćenja i upozorenja Ustavni sud imenovao članove Etičkog povjerenstva: Ovo su ljudi koji su zaduženi za ocjenu ponašanja sudionika izbora

>>Sindikati pozivaju Mrsića da organizira sastanak zbog Brodosplita

'Međutim, koliko nas raduje brzina i sadržaj reakcije Ustavnog suda u ovom slučaju, toliko smo razočarani činjenicom da isti sud još uvijek nije donio odluku o našem prijedlogu za ocjenu ustavnosti tzv. valutne klauzule (podnesenom početkom 2011. godine), kao i o prijedlogu za ocjenu ustavnosti Zakona o reprezentativnosti, kojeg su, poput nas, prije godinu dana, podnijele i druge sindikalne središnjice', ističe se u priopćenju.

HUS se nada da će sudci Ustavnog suda na tim primjerima pokazati neovisnost od politike koja ih imenuje.

'Bez pravovremenog i kvalitetnog rješavanja u svim predmetima ustavnosudske zaštite, Ustavni sud ne može otkloniti etikete pristranosti i ovisnosti o političkim mentorima putem kojih su došli u fotelje pa im sada vraćaju uslugu', navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Hrvatske udruga radničkih sindikata Ozren Matijašević. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene