Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikalni vođe poručuju: Ne kalkulirajte s referendumom!


Predsjednik Ivo Josipović već se četiri dana nije oglasio o referendumu sindikata o Zakonu o radu. Iako su to od njega očekivali - predsjednik o tome šuti. Ali zato svi drugi imaju nešto za reći. Sindikalni vođe im poručuju - ne kalkulirajte s referendumom, bit će kad mi odlučimo!

Vezani članci Prvi maj Sindikati otkrili planove za proslavu 1. maja: "Za Hrvatsku zadovoljnih radnika" Prosvjedna povorka Povratak prvosvibanjske povorke: Sindikati najavili prosvjednu šetnju kroz grad

>> Milanović: Uspije li referendum, Vlada se treba upitati za svoj legitimitet

Loptica se prebacuje, a sve zbog referenduma. Zamisao sindikata da odustanu od njega, ako Vlada povuče novi Zakon o radu zaboljela je mnoge političke stranke.

'To je apsolutno izigravanje onoga za što su se potpisi skupljali', kazala je Vesna Pusić.

'Građani su njima dali potpise za referendum, a nisu im dali potpise da mogu s njima pregovarati', mišljenja je Silvano Hrelja, predsjednik HSU.

Sindikati pak poručuju političarima da s referendumom ne kalkuliraju.

'Osobe koje nemaju veze s prikupljanjem potpisa za raspisivanje referenduma sebi daju za pravo da sugeriraju nama organizatorima', poručio je sindikalist Ozren Matijašević.

HNS ide i korak dalje. '40 posto od ljudi koji prosječno izlaze na izbore, potpisom reklo da želi da Vlada ode. Jedino odgovor je odlazak Vlade', rekao je Radimir Čačić.

'Što ni u kojem slučaju niti respektiramo, niti nas njihov stav interesira i nećemo dopustiti nikome da na ovoj akciji jeftino prikuplja poene',upozorava Matijašević.

Josipović i dalje šuti o referendumu

I dok svi imaju što za reći o temi koja se posljednjih mjeseci pretresa, predsjednik se od početka trudio biti neutralan. U čemu je i uspio. Nedjelju je proveo u gledanju crtića u kojem je posudio glas, pa i nekoliko dana nakon što su upravo njega sindikati prozvali nije smatrao potrebnim reagirati.

'Predsjednik je po mom stavu jasno se trebao odrediti kada su se prikupljali potpisi dajući svoj potpis. Sve kasnije je prekasno', kaže Matijašević.

Hoće li biti prekasno i za druženje u Gospodarsko socijalnom vijeću koje je temu izmjene ZORa i načelo? O njegovom budućem funkcioniranju tek se vode pregovori, a ovog tjedna trebali bi se i definirati.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju