Turiste na Stradunu, iako je sezona davno počela, još dočekuju rupe i paravani zbog čišćenja kanalizacije. Radovi su se zakomplicirali, a sada se i odgađaju jer je zbog visokih temperatura unutar kanala radnicima nemoguće obavljati posao.

Galerija


Sezona je u punom jeku, a Stradun je i dalje raskopan. Iz Grada su obećavali kako će sve biti gotovo do sezone, no radovi su se zakomplicirali.

Vezani članci Cestica na Srđu (Foto: Dnevnik.hr) Nekad su bili na prvoj liniji obrane Grada, a danas su posljednji na popisu: Tvrđava Imperial na Srđu ostala talac neriješenih odnosa Mase turista na Stradunu (Foto: Pixsell) Nastavlja se čišćenje kanalizacije pod Stradunom: "Ako se vrijeme pogorša, to će otežati situaciju"

Sanacija prvih 30 metara povijesnog kanala ispod Straduna trebala je već biti gotova, no radnici su naišli na više iznenađenja. Pronađena je stijena u kanalu koju su morali pregledati konzervatori.

"Sve to skupa trebalo ispitati o čemu se točno radi, je li to prirodna stijena ili umjetna, sve skupa uzelo je određeno vrijeme", govori gradonačelnik Dubrovnika, Mato Franković.

Zapelo čišćenje kanalizacije ispod Straduna (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Zapelo čišćenje kanalizacije ispod Straduna (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

No sada kada su konzervatori dali zeleno svjetlo za nastavak radova uvjeti u kanalu su nemogući. 30. svibnja unutar kanala izmjerene su temperature više od 50 stupnjeva.

"Zbog ugroze života radnika, veliki plinovi se stvaraju i onda smo odlučili da ćemo u ovom trenutku zatvoriti kanal i nastaviti u rujnu", govori Franković.

Zapelo čišćenje kanalizacije ispod Straduna (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Zapelo čišćenje kanalizacije ispod Straduna (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

U međuvremenu u kanalu se stvaraju nove nečistoće, a montažni sastavni elementi nisu postavljeni, vrlo je važno propisno odlaganje masnoća iz ugostiteljskih objekata.

"Evo pozivam kolege još jednom da se drže propisa i zakona, da po kojima moraju prikupljati otpadna ulja i održavati svoje separatore u najboljem mogućem redu", govori Ante Vlašić iz Udruge ugostitelja Dubrovnik.

Iz povijesnog kanala odstranjene su goleme nakupine taloga i poboljšalo se funkcioniranje odvodnje. No velik pritisak na povijesnu jezgru u ljetnim mjesecima tražit će i jesensko čišćenje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr