Turiste na Stradunu, iako je sezona davno počela, još dočekuju rupe i paravani zbog čišćenja kanalizacije. Radovi su se zakomplicirali, a sada se i odgađaju jer je zbog visokih temperatura unutar kanala radnicima nemoguće obavljati posao.

Galerija Zapelo čišćenje kanalizacije ispod Straduna (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zapelo čišćenje kanalizacije ispod Straduna (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Zapelo čišćenje kanalizacije ispod Straduna (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +0 Zapelo čišćenje kanalizacije ispod Straduna (Foto: Dnevnik.hr) - 4

Sezona je u punom jeku, a Stradun je i dalje raskopan. Iz Grada su obećavali kako će sve biti gotovo do sezone, no radovi su se zakomplicirali.

Vezani članci Srđ - 4 Dubrovnik bi mogao ostati bez više od 300 tisuća eura: "Smatramo da nisu sagledane sve činjenice" Ilustracija Neće im biti zima, a bome ni vruće: S gradilišta ukrali klime, bojlere, WC školjke i umivaonike

Sanacija prvih 30 metara povijesnog kanala ispod Straduna trebala je već biti gotova, no radnici su naišli na više iznenađenja. Pronađena je stijena u kanalu koju su morali pregledati konzervatori.

"Sve to skupa trebalo ispitati o čemu se točno radi, je li to prirodna stijena ili umjetna, sve skupa uzelo je određeno vrijeme", govori gradonačelnik Dubrovnika, Mato Franković.

Zapelo čišćenje kanalizacije ispod Straduna (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Zapelo čišćenje kanalizacije ispod Straduna (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

No sada kada su konzervatori dali zeleno svjetlo za nastavak radova uvjeti u kanalu su nemogući. 30. svibnja unutar kanala izmjerene su temperature više od 50 stupnjeva.

"Zbog ugroze života radnika, veliki plinovi se stvaraju i onda smo odlučili da ćemo u ovom trenutku zatvoriti kanal i nastaviti u rujnu", govori Franković.

Zapelo čišćenje kanalizacije ispod Straduna (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Zapelo čišćenje kanalizacije ispod Straduna (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

U međuvremenu u kanalu se stvaraju nove nečistoće, a montažni sastavni elementi nisu postavljeni, vrlo je važno propisno odlaganje masnoća iz ugostiteljskih objekata.

"Evo pozivam kolege još jednom da se drže propisa i zakona, da po kojima moraju prikupljati otpadna ulja i održavati svoje separatore u najboljem mogućem redu", govori Ante Vlašić iz Udruge ugostitelja Dubrovnik.

Iz povijesnog kanala odstranjene su goleme nakupine taloga i poboljšalo se funkcioniranje odvodnje. No velik pritisak na povijesnu jezgru u ljetnim mjesecima tražit će i jesensko čišćenje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju