Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Stanje je katastrofalno''

Pogledajte što su snimile sonde u kanalizaciji pod Stradunom

Sanacija kanalizacije ispod Straduna (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Sanacija kanalizacije ispod Straduna (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sanacija kanalizacije ispod Straduna (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Sanacija kanalizacije ispod Straduna (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sanacija kanalizacije ispod Straduna (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Sanacija kanalizacije ispod Straduna (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sanacija kanalizacije ispod Straduna (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Turiste koji u Dubrovnik sve češće stižu u zimskim mjesecima dočekao je raskopan Stradun. Počela je sanacija povijesne kanalizacije koja je u katastrofalnom stanju, svaka veća kiša mogla bi dovesti do toga da Stradun doslovce - pluta u fekalijama.

Stradun je raskopan na dva mjesta, a kroz otvore su već ušle kamere koje na posebnom stroju snimaju postojeće stanje. Snimke pokazuju kako je 80 posto kanala ispod Straduna začepljeno.

Pročitajte i ovo Prijelomi zbog projekta u Bakru - 1 Veliki problemi Opsadno stanje u gradu na Jadranu, mještani ljutiti: "Petero je ljudi zatražilo pomoć u KBC-u" Aligator u kanalizaciji Lutao cijevima VIDEO Kamere snimile jeziv prizor: Za dlaku izbjegli smrtonosni susret

''Sonde su snimile ogromne količine vode, nakupljenih masnoća otpada razne vrste, sve ono što smo pretpostavili da je stanje katastrofalno i da je ovo doslovno zadnji trenutak koji smo uhvatili da ovi radovi mogu početi, inače smo riskirali da tokom ovog ljeta dođe do incidentnih situacija, a da ne govorim za velikih kiša da cijeli Stradun pluta u fekalijama'', rekao je Lukša Matušić, direktor vodovoda Dubrovnik.

Prvih 30 metara kanala čistit će se 60 dana, radovi su vrijedni gotovo pola milijuna kuna. Do prvih velikih gužvi i sezone dio radova bi trebao biti gotov.

Vodiči znatiželjnim turistima objašnjavaju što se to događa na Stradunu. ''Nisam očekivala da je kanal ovako velik i dug, zaista je zanimljivo vidjeti što je to ispod Straduna'', rekla je Alice iz SAD-a.

Sam kanal smatra se spomenikom nulte kategorije i kao dio grada pod zaštitom je UNESC-a, zato se sve odvija pod strogim nadzorom konzervatora, ali i arheologa.

''Mi ćemo vršiti nadzor nad iskopom uklanjanja pločnika do svoda kanala zbog potrebe dokumentiranja mogućih arheoloških i kulturnih slojeva. Ono što se može očekivati ispod sadašnjega pločnika je neka starija razina pločnika, popločenje na riblju kost od opeke i snimit ćemo svod kanala'', kaže arheolog Domagoj Kristović.

Čišćenje i sanacija kanalizacije koja se gradila u 14. i 15. stoljeću jedan je od najzahtjevnijih projekata Vodovoda Dubrovnik.

Samo dvoje djelatnika može unutra ući, kanali su skučeni, doslovno je nemoguće bilo kakvom vrstom strojeva unutra raditi. Zato je pred radnicima velik posao, ručno će očistiti ukupno 300 metara povijesnog kanala.

Ovo je prvi put da se višestoljetna kanalizacija čisti. Procjenjuje se kako će se iz prvih 30 metara izbaciti čak 40 tona sedimenta i masnih naslaga. Za sada su predviđeni troškovi sanacije gotovo četiri milijuna kuna, ali jasno, sve se radi korak po korak, ti troškovi mogu i rasti.

Pritisak na povijesnu jezgru je golem, samo unutar zidina nalazi se više od 140 ugostiteljskih i gotovo 170 turističkih objekata, u ljetnim mjesecima pritisak je toliki da je već bilo incidentnih slučajeva izlijevanja fekalija tik uz zidine. A prošle godine iz kanala u okolnim ulicama izvučeno je oko 400 kilograma masnoće.

Također, svaka veća kiša od Straduna napravi bazen. Već sada kada se očisti prvih 30 metara to se više ne bi trebalo događati. U narednim danima, ovisno o vremenskim prilikama trebalo bi početi i samo čišćenje.

Radovi su iznimno delikatni i na sve se pazi, kanal je spomenik kulture, nema mjesta za propuste.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene