Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kiša usporava posao

Zahtjevan projekt na Stradunu: Pod nadzorom arheologa i konzervatora prva bi faza do sezone trebala biti gotova

Čišćenje povijesne kanalizacije (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Čišćenje povijesne kanalizacije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Čišćenje povijesne kanalizacije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Čišćenje povijesne kanalizacije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Čišćenje povijesne kanalizacije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Čišćenje povijesne kanalizacije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Čišćenje povijesne kanalizacije (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Na Stradunu traju radovi na čišćenju i sanaciji povijesne kanalizacije. Kiša koja je padala puna dva tjedna usporila je posao, no u gradu uvjeravaju da će do sezone prva faza biti gotova.

Čišćenje i sanacija kanalizacije koja se gradila u 14. i 15. stoljeću vrlo je zahtjevan projekt, sve nadziru konzervatori i areheolozi. U prvoj fazi čisti se 30 metara kanala, no zbog velikih kiša do sada je očišćeno manje od planiranog.

Pročitajte i ovo Bale u Varaždinu - 4 ruglo varaždina Na ulazu u Barokni Grad bale smeća: Imaju 18 mjeseci da ih se riješe, sanacija će koštati 29 milijuna eura Kuća na klizištu - 2 Pogled koji se skupo plaća Tamna strana zagorskih brega: Kuće s dozvolama postale klizišta, Dragica je neutješna - ''Srce mi puca od žalosti''

Predviđeno trajanje čišćenja ovih 30 metara je bilo 60 dana, s radovima se počelo prije nešto manje od mjesec dana, a čuli smo za sada je očišćeno tek 6 metara. Ukoliko ne bude više tako često obilne kiše kakva je padala posljednja dva tjedna ne bi trebalo biti ni većih kašnjenja.

Čišćenje povijesne kanalizacije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Čišćenje povijesne kanalizacije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Građani su sretni jer se kanalizacija napokon čisti, ali svjesni su kako je ovo posljedica nebrige i velikog opterećenja za infrastrukturu Grada.

U Dubrovnik su već počeli stizati prvi kruzeri, sezona je pred vratima, a već u travnju stiže veći broj brodova, a znamo da je najveći problem kada ti gosti odjednom stignu na Stradun. Gradu je prioritet čišćenje, ovo se nikada do sada nije radilo, najzahtjevniji dio je to što se sve mora čistiti ručno i s pumpom, bez ikakve teške mehanizacije, jer radi se o spomeničkoj baštini.

Čišćenje povijesne kanalizacije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Čišćenje povijesne kanalizacije (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

No, iz grada uvjeravaju kako radovi neće omesti početak sezone, a tome se nadaju i građani, jer velike dubrovačke gužve na raskopanom Stradunu bile bi neizdržive.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene