Na Stradunu traju radovi na čišćenju i sanaciji povijesne kanalizacije. Kiša koja je padala puna dva tjedna usporila je posao, no u gradu uvjeravaju da će do sezone prva faza biti gotova.

Galerija


Čišćenje i sanacija kanalizacije koja se gradila u 14. i 15. stoljeću vrlo je zahtjevan projekt, sve nadziru konzervatori i areheolozi. U prvoj fazi čisti se 30 metara kanala, no zbog velikih kiša do sada je očišćeno manje od planiranog.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade Poznati kriteriji za pomoć ljudima čiji su domovi stradali u potresu: Uvodni govor pokazao da su izbori blizu Bojler - ilustracija Gradska plinara poslala dramatično upozorenje za tisuće Zagrepčana: "Ne radi se o nekom našem hiru, riječ je o sigurnosti građana"

Predviđeno trajanje čišćenja ovih 30 metara je bilo 60 dana, s radovima se počelo prije nešto manje od mjesec dana, a čuli smo za sada je očišćeno tek 6 metara. Ukoliko ne bude više tako često obilne kiše kakva je padala posljednja dva tjedna ne bi trebalo biti ni većih kašnjenja.

Čišćenje povijesne kanalizacije (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Čišćenje povijesne kanalizacije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Građani su sretni jer se kanalizacija napokon čisti, ali svjesni su kako je ovo posljedica nebrige i velikog opterećenja za infrastrukturu Grada.

U Dubrovnik su već počeli stizati prvi kruzeri, sezona je pred vratima, a već u travnju stiže veći broj brodova, a znamo da je najveći problem kada ti gosti odjednom stignu na Stradun. Gradu je prioritet čišćenje, ovo se nikada do sada nije radilo, najzahtjevniji dio je to što se sve mora čistiti ručno i s pumpom, bez ikakve teške mehanizacije, jer radi se o spomeničkoj baštini.

Čišćenje povijesne kanalizacije (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Čišćenje povijesne kanalizacije (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

No, iz grada uvjeravaju kako radovi neće omesti početak sezone, a tome se nadaju i građani, jer velike dubrovačke gužve na raskopanom Stradunu bile bi neizdržive.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr