Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Značajno su približena stajališta

Sever o ZOR-u: 'Poglačana' je većina problema, nastavljamo s pregovorima bez figa u džepovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zvršili su još jedni pregovori socijalnih partnera o prijedlogu Zakona o radu. Novosel je ocijenio da su 'značajno približena stajališta', a Sever je iznenađen i pomalo razočaran time što nije dopušteno da različito mišljenje NHS-a uđe u bilješku sa sastanka.

Nakon još jedne runde pregovora socijalnih partnera o prijedlogu Zakona o radu (ZOR) predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel ocijenio je da su 'značajno približena stajališta' oko najspornijih točaka, a s obzirom da je ostao dobar dio zakona koji još nisu uspjeli raspraviti, pregovori će se nastaviti u ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon odluke Vlade Slučaj 'Švicarac': Sindikalci pozdravljaju zamrzavanje tečaja, predlažu konverziju u kune Slika nije dostupna Pregovori o ZOR-u Sever: Taktika odugovlačenja smo već viđali

Krešimir Sever: Dvostrani pregovori o ZOR-u više ne vode ničemu!

Tada će se razgovarati oko svih ostalih odredbi novog ZOR-a na koje sindikati imaju primjedbe, najavio je Novosel i ponovio da sukladno dogovoru socijalni partneri neće iznosti svoja stajališta u javnost dok se ne prođe cijeli ZOR. Odgovarajući na novinarski upit o sindikalnoj slozi u vezi spornih izmjena ZOR-a, Novosel je rekao da su sindikati uvijek složni kad je najpotrebnije, ali je nemoguće da konstantno imaju potpuno identično mišljenje.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever izjavio je pak kako je iznenađen i pomalo razočaran time što nije dopušteno da različito mišljenje NHS-a o jednom članku ZOR-a uđe u bilješku sa sastanka, pa je zbog toga nije ni potpisao. Upitan što ako se o tome ne usuglasi do kraja pregovora, Sever je rekao da NHS-u nitko ne može zapriječiti sudjelovanje u pregovorima jer su reprezentativna sindikalna središnjica.

'Neprihvatljivo nam je da se stvari postavljaju u paketu 'uzmi ili ostavi', a pogotovo da ne može ući u bilješku da se s nečime nismo suglasili', smatra Sever. Na upit hoće li to što su se pojavili 'neki novi momenti koji ranije nisu bili dogovoreni' produljiti i otežati pregovore, Sever je odgovorio da će se razgovori o spornim točkama nastaviti.

Prosvjednim maršom '8. mart - nećemo zaboraviti 8+8+8' kritizirale ZOR

''Poglačana' je velika većina onoga što je za sada dogovoreno, uz jedan novouvedeni sporni članak koji NHS ne može prihvatiti. Nastavljamo s pregovorima i nismo nikad nastupali s 'figama u džepovima', ali smo uvijek jasno rekli da preko nekih stvari ne možemo prelaziti', rekao je Sever. 'Imamo pravo na takvo stajalište i branit ćemo ga argumentima, ne optužujući nekoga jer je postupio drugačije. Svako zastupa svoju organizaciju, ali prije svega svi zastupamo radnike u Hrvatskoj', poručio je Sever.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević ocijenio je da su pregovarači približili stajališta. Od ponedjeljka će u intenzivnom radu provjeravati prijedlog ZOR-a koji je prošao prvo saborsko čitanje, a eventualno nezadovoljstvo s pojedinim institutima na pregovaračkom stolu će izraziti i sindikati i poslodavci. 'Želim vjerovati da ćemo se odgovorno ponašati s obzirom na trenutak u kojem je hrvatskog gospodarstvo i da nećemo zbog partikularnih interesa onemogućiti normalne uvjete egzistiranja gospodarstva', rekao je Matijašević. Komentar dosadašnjeg tijeka pregovora nije bilo moguće dobiti od predstavnika Ministarstva rada niti poslodavaca. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene