Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slobodan Uzelac ostaje potpredsjednikom Vlade, a o njegovu članstvu u Upravnom odboru Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) provest će se dodatne konzultacije u Vladi, jednoglasno je zaključio Glavni odbor SDSS-a.


To tijelo, prošireno predsjednicima županijskih organizacija stranke i Predsjedništvom Srpskog narodnog vijeća, raspravljalo je o odnosima u vladajućoj koaliciji, nakon što je Vlada prošlog tjedna priznala neovisnost Kosova

Vezani članci Mislav Bago u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Analiza Mislava Bage: "Sumnjam da će Plenkoviću proći zabrana rada nedjeljom, a ako obeća i ovo onda znači da je gusto" Mario Aunedi Medek Suvlasnik tvrtke koja je radila stranicu koronavirus.hr: ''Ideju smo predstavili u Vladi, oni su rekli da to treba i pitali možemo li. Rekli smo da možda možemo"

Predsjednik stranke Vojislav Stanimirović nakon sjednice je izvijestio da SDSS "ne može prihvatiti odluku Vlade o jednostranom odcjepljenju Kosova", ali da je stranka odlučila ostati u Vladi i intenzivirati rad na provođenju koalicijskog sporazuma.

Naglasio je da se stranka "nosila racionalnošću da su velike potrebe Srba u Hrvatskoj, vezano uz provođenje koalicijskog sporazuma".

"Svaka druga odluka bila bi na štetu našeg naroda, a s druge strane, ne bi mogli pomoći ni ljudima na Kosovu ni u Republici Srbiji", rekao je Stanimirović.

Kazao je i kako je svjestan da će se današnja odluka stranke različito tumačiti. "Možemo razumjeti Srbe na Kosovu i u Srbiji, ali Srbi u Hrvatskoj ne mogu ni na koji način biti krivi ni odgovorni za stanje na Kosovu", dodao je.

Iako su svjesni da bi priznanje Kosova moglo stvoriti poteškoće u odnosima između Hrvatske i Srbije, SDSS-ovci su procijenili da bi njihov izlazak iz Vlade stvorio dodatne probleme, a položaj Srba u Hrvatskoj vratio za nekoliko godina unatrag.

Potpredsjednik stranke Milorad Pupovac istaknuo je kako je SDSS u čitavoj situaciji nastojao umanjiti štetne posljedice priznanja Kosova.

Odbacio je nagađanja da se stranka stavila u službu Beograda, naglasivši da je SDSS "sve radio na osnovi vlastite pameti", te da im nitko iz Beograda nije čak ni sugerirao kako da se postave prema priznanju Kosova.

Čelnici stranke ustvrdili su i da unutar koalicije nije dogovoreno imenovanje Uzelca u Upravni odbor HFP-a, te najavili da će o svemu dodatno razgovarati u Vladi, budući da je ljetos najavljivana reorganizacija pa i ukidanje HFP-a.

"Ne možemo prihvatiti da se odluke o članstvu naših članova Vlade u bilo kojim tijelima, ili odluke o zastupljenosti predstavnika srpske zajednice u tijelima Vlade donose bez konzultacija s predstavnicima stranke", rekao je Pupovac.

Najavio je da će stranka od premijera Ive Sanadera zatražiti da se suglasi u kojem upravnom odboru treba sjediti Uzelac, kao i da ih izvijesti o budućnosti HFP-a.

I sam Uzelac ustvrdio je da nije sudjelovao u konzultacijama o HFP-u.