Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sastanak vrha stranke

Plenković objavio datum unutarstranačkih izbora, komentirao i Bartuličin Ferrari

Andrej Plenković
Andrej Plenković DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Damir Krajac/Cropix Andrej Plenković u Splitu Andrej Plenković u Splitu Foto: Bozidar Vukicevic/Cropix Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Damir Krajac/Cropix +8 Andrej Plenković Galerija 1/13 >>
HDZ ide na unutarstranačke izbore 13. srpnja, objavio je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Hrvatska je izabrala zastupnike koji će je sljedeće četiri godine zastupati u Europskom parlamentu. HDZ je osvojio 6 mandata. SDP je osvojio četiri mandata, dok su po jedan osvojili Domovinski pokret i stranka Možemo. Odmah po završetku izbora, krenula su i postizborna komešanja u strankama.

U ponedjeljak se okupio vrh HDZ-a. Nakon sastanka izjavu je dao premijer Plenković koji je za 13. srpnja najavio unutarstranačke izbore. 

"Ostvarili smo sjajan rezultat. Uvjerljivo smo pobijedili na ovim izborima. Dva puta smo pobijedili i u prvom i u drugom poluvremenu. Mi pobjeđujemo i kada je mala i kada je velika izlaznost. Nema nitko rezultat kao mi ako gledamo sestrinske stranke u zemljama EU-a. Za 30-ak minuta imat ćemo summit Europskih pučana na videocallu na kojem ćemo analizirati izbore. 

Druga važna tema bila je raspisivanje unutarstranačkih izbora. 13. srpnja organizirat ćemo neposredne unutarstranačke izbore za predsjednika stranke, zamjenika i četiri potpredsjednika", izjavio je Plenković. 

"I ja ću se kandidirati, kao i cijeli tim, idemo na obnavljanje mandata", kazao je.  

"Vidjeli smo da Grbin neće ići u obnavljanje mandata, tako da u svom mandatu čekamo četvrtog predsjednika ili predsjednicu SDP-a", kazao je Plenković. 

Na pitanje o njegovim ambicijama, Plenković je kazao: "Tu sam, evo me, predsjednik sam Vlade". 

"Tko god želi može se kandidirati", rekao je Plenković o kandidaturi i protukandidatima. 

O predsjedničkim izborima kaže: "Bavit ćemo se unutarstranačkim izborima, ali obavit ćemo konzultacije. Za sada još nije tema". 

Bartulica i Ferrari

Komentirao je i Bartuličin dolazak u Ferrariju u izbornoj noći: "Nisam baš stigao pratiti. To sam naknadno shvatio. To je bila provokacija jer se osjetio napadnutim. To je bio nekakav ventil. To nekome u HDZ-u ne bi palo napamet". 

"Oni koji nas napadaju gube", rekao je Plenković. 

Na pitanje hoće li prihvatiti ako ga netko, nakon ovog rezultata na EU izborima, predloži za neku od EU funkcija nije htio konkretno odgovoriti.

"Mislim da je sad cijeli fokus na von der Leyen", rekao je i dodao da neće o hipotetskim pitanjima. Tko će biti hrvatski predstavnik u EU komisiji? Hoće li to biti Dubravka Šuica?

"Obavit ćemo konzultacije", odgovorio je Plenković.

Andrej Plenković Sjednica Nacionalnog odbora HDZ-a - 1 Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Andrej Plenković Sjednica Nacionalnog odbora HDZ-a - 9 Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Andrej Plenković Sjednica Nacionalnog odbora HDZ-a - 10 Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Raspisivanje unutarstranačkih izbora

Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović javila je u Vijestima Nove TV u 17h o odlukama koje se očekuju na današnjem sastanku HDZ-a. 

"Vrh HDZ-a za stolom nije dočekala samo tema izbornih rezultata, već i odluka o datumu raspisivanja unutarstranačkih izbora. Andrej Plenković odlučio je ići na još jednu pobjedu, onu stranačku", javlja Krajinović. 

Pročitajte i ovo Stjepo Bartulica komentar Lane Ružičić A plaćica ide: Kako nam je Bartulica svima opalio šamar i pljunuo u lice…

Evo što je premijer rekao uoči sastanka. Ne spremaju se za predsjedničke izbore, ali premijer priprema iznenađenje.  

"Osjećaji? Jako topli. Predsjednički izbori? Ne. Sada imam druge stvari, imam zanimljivu jednu vijest, sada ćete čuti. Dajte mi na presici da budem ekskluzivan sam sebi", rekao je premijer. 

Andrej Plenković (HDZ) osvojio je naviše glasova birača na izborima za Europski parlament, a slijede ga Biljana Borzan (SDP) i Stephen Nikola Bartulica.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene