Zastupnici ne rade, a primaju plaće (Foto: Jurica Galoic/Marko Lukunic/Pixsell/dnevnik.hr)
Zastupnici ne rade, a primaju plaće (Foto: Jurica Galoic/Marko Lukunic/Pixsell/dnevnik.hr)

U petak je službeno raspuštanje Sabora. Iako zastupnici već puna tri tjedna ne rade apsolutno ništa, plaća i sve ostale beneficije - stižu na vrijeme.


Za srpanj u kojem neće odraditi niti jedan dan zastupnici će dobiti plaću, kao i za prošli kada su radili pola mjeseca. Dobit će i sve povlastice - plaćeni su im stan i režije ako nisu iz Zagreba te naknada za odvojeni život. Svi će dobiti i paušal od 1.500 kuna. Mogućeg odricanja beneficija - nisu se sjetili.

'Zastupnike čini se, nije sram nakon što su protekla 3 tjedna, a tako će biti i cijeli srpanj, provesti u radu ne za građane, već za - sebe. Plaća je stigla, stigao je i paušal, stan je plaćen, a i režije. Brige - nema! A ni obveze dolaska na posao. Možeš se odmarati s obitelji ili pripremati teren za još jedan lagodan mandat u Saboru bez puno posla, a s velikim privilegijama. Da se danas sastalo predsjedništvo Sabora s prijedlogom primjerice, odricanja dijela plaće ili barem paušala i neke od dodatnih naknada puno bi teže političkim strankama bilo reći - nećemo u tome sudjelovati jer bi bilo direktno pred sudom javnosti. No, toga se zastupnici nisu sjetili', izvijestila je ispred Sabora reporterka Nove TV Tatjana Krajač.

'S druge strane, da su i imali sjednice bi li radili ili bi im sabornica bila pozornica, a govornica predizborni megafon? Biti zastupnik je posao na koji ih biraju, a potom i plaćaju - građani, a ovakav pristup poslu doveo ih je na poziciju najnepopularnijih u državi. Pred građanima su izbori, a na listama potencijalno isti ljudi - koji nisu dolazili na sjednice, na njima nisu raspravljali, a plaćeni su. Nisu uzeli ništa što im zakon ne dopušta, zakon koji su sami skrojili. Zadnji sud mogu im dati poslodavci - birači već u rujnu'.