442902
442902
442902
442902
442902

BOJKOT SDP-a 'Pokušao sam dobiti Milanovića, ali nisam uspio'

  • , 11.07.2016., 11:51
  • Autor:
  • komentara

Sjednica Predsjedništva Sabora održana je bez predstavnika SDP-a i HNS-a.

 
 
 
 
Sjednice Sabora neće biti (Video: Vijesti u 14)
Sjednice Sabora neće biti (Video: Vijesti u 14)

Predsjednik Sabora, Željko Reiner, pojasnio je kako je postojala ideja da se u petak održi zadnja sjednica ovog saziva i to zbog dvije točke od kako je rekao, nacionalnog interesa.

'Jedna je ratificiranje ulaska Crne Gore u NATO gdje smo obećali da ćemo biti među prvim zemljama koje će ratificirati ulazak Crne Gore u NATO. Imali smo čak ideju da predsjednik Crne Gore dođe na sjednicu Sabora. Druga važna točka je izbor pravobraniteljice za osobe s invaliditetom čiji je mandat istekao, a mandat zamjenika ističe u 10. mjesecu pa se može dogdoiti da nitko ne skrbi za osobe s invaliditetom', pojasnio je Reiner dodavši da se na sjednicu predsjedništva nije odazvala potpredsjednica iz redova SDP-a.

'Jučer je predsjednik SDP-a poručio preko medija da oni ne žele sudjelovati u nastavku rada Sabora. Ja sam ga danas pokušao dobiti telefonski da ga uvjerim da su to teme od nacionalnog značaja, nisam ga uspio dobiti. Uspio sam dobiti kolegicu Milanku Opačić, ali ona mi je samo prenijela stav SDP-a. Onda smo odlučili da sjednica nema smisla jer je kvorum nesiguran i da je sudjelovanje druge stranke po jačini u državi neminovno', konstatirao je Reiner. 

Na pitanje kako je održavanje kvoruma ipak zadaća parlamentarne veličine, Reiner je ponovio da je riječ o 'točkama od nacionalnog interesa' osobito ratifikacija sporazuma o uzlasku Crne Gore u NATO. 

'Ključna stvar je konsenzus. Ako ga ne možemo postići niti oko oko stvari važnih za nacionalnu sigurnost, onda to nema smisla', kazao je Reiner izbjegavši odgovor na pitanje treba li im za ratifikaciju obična ili natpolovična saborska većina. 

Na pitanje novinarke Nove TV Tatjane Krajač razmišlja li o prijedlogu da se u mjesecu u kojem niti jedan zastupnik neće odraditi niti jedan dan, zastupnicima smanji plaća ili bar ukine paušal od 1500 kuna, Reiner je kazao: 'Ja o tome ne odlučujem, a nemam to niti kome predložiti.'

Miroslav Šimić, predsjednik Kluba zastupnika Mosta, kazao je da je predsjednik Sabora htio oko sjednice postići konsenzus i odustao je od sazivanja.

'Mi smatramo da smo trebali nastaviti raditi svoj posao i nakon odluke o raspuštanju Sabora. Imamo plaće od 12 do 17 tisuća kuna a ne radimo glavni posao - sjednice odbora i saborske sjednice. Nikom normalnom to ne može biti normalno', poručio je Šimić iako je Most bio protiv toga da se Sabor raspusti s ranijim datumom. 

Na sjednicu nisu došli predstavnici SDP-a i HNS-a. Na dnevnom redu Predsjedništva Sabora je dogovor o završetku rada Hrvatskoga sabora. Naime, ipak postoji ideja da se sazove sjednica za ovaj tjedan, posljednji tjedan u radu ovog saziva parlamenta.

Naime, sadašnji saziv Sabora s radom prestaje 15. srpnja nakon što je 20. lipnja donesena odluka o samoraspuštanju. Od tada zastupnici ne zasijedaju, premda je tehnička Vlada donijela niz zaonskih prijedloga koji su poslani u saborsku proceduru. 

Podsjetimo, odluka o raspuštanju Sabora, koju je podržala velika većina zastupnika, uslijedila je nakon što je izglasano nepovjerenje Vladi Tihomira Oreškovića.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se