Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Saborski odbor za rad bez kvoruma

Tireli srušila kvorum, Špika: 'Osjećam se namagarčen. Dođem ovdje i njih nema'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za rad, na kojem se trebalo raspravljati o Zakonu o uskrati dodataka na plaću javnim i državnim zaposlenicima, nije održan zbog nedovoljnog broja zastupnika.

Na sjednicu nije došlo nekoliko zastupnika vladajuće većine, a kvorum koji je jedva skupljen, demonstrativno je srušila Nansi Tireli (Laburisti). Ministrica rada Nada Šikić, tek je kratko izjavila da vlada ustraje na Zakonu o uskrati dodatka na plaću, unatoč protivljenju sindikata i protivno mišljenju Ustavnog suda.

Pročitajte i ovo Građani na biralištima Iznenađenje s Pantovčaka Kako je Milanoviću palo na pamet da izbori budu u srijedu, a ne u nedjelju? Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti

Zastupnica Laburista Nansi Tireli u utorak je napuštanjem sjednice namjerno srušila kvorum na saborskom Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo koji je zbog toga morao otkazati sjednicu, a potpredsjednik tog odbora Milivoj Špika iz BUZ-a, koji je sjednicu i sazvao, nakon toga je poručio kako se "osjeća namagarčeno".

Odbor je, naime, trebao raspraviti Vladin prijedlog Zakona o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvrenih godina radnog staža, a Tireli je novinarima kazala kako je njezino namjerno rušenje kvoruma, koji se skupio na početku sjednice, bio jedini način da se spriječi donošenje odluke o ukidanju radničkih prava.

"Ovo je čisti primjer korporativnog upravljanja državom, ono na što smo upozoravali već prilikom izglasavanja povjerenja Vladi. Nije čudno da prvi zakon Vlade upravo ide na tragu ukidanja radničkih prava, jer u programu ove Vlade nažalost nemamo ni jedne rečenice kojom ta radnička prava štitimo. Laburisti će iskoristiti svaku poslovničku, statutarnu ili bilo kakvu mogućnost gdje će Vladi dati do znanja da se ne slažemo s nepoštivanjem ustavnih odredbi, kolektivnih ugovora i kolektivnog pregovaranja", istaknula je Tireli.


Tireli: Nadam se da će Vlada konačno pozvati socijalne partnere na dijalog


Izrazila je nadu da je svojim činom Vladi dala nekoliko dana vremena da razmisli i konačno socijalne partnere pozove na dijalog te s njima dogovori što i kako dalje.

Ukoliko ta točka dnevnog reda, i unatoč tomu što nije raspravljena na matičnom odboru, u srijedu bude u saborskoj raspravi, Tireli kaže kako će na to javno upozoriti u sabornici. "Mislim da je odgovornost u tom trenutku na predsjedniku Sabora, da tu odgovornost preuzme na sebe, a onda ćemo biti svjedoci toga kako Vlada funkcionira više sutra nego što smo to danas", poručila je.

Opovrgnula je da je njezina odluka dio dogovora oporbe o bojkotu sjednice, rekavši kako nije riječ ni o kakvom dogovoru.

 

Gordana Sobol, SDP-ova saborska zastupnica i članica tog Odbora koju su novinari zatekli u Saboru, ali ne i na sjednici Odbora, protuustavnim je ocijenila spomenuti zakon koji je u dnevni red Sabora uvršten po hitnom postupku.

"Ustavni sud je bio vrlo jasan vezano oko svog rješenja, gdje je izričito rekao da se u ovoj godini više ne može odgađati realizacija prava koja proizlazi iz potpisanih kolektivnih ugovora i da vlada mora naći sredstva kojima će se poštivati ono što piše u kolektivnom ugovoru", rekla je Sobol.

Potvrdila je kako i unatoč tomu što nije bilo rasprave na matičnom odboru, Sabor može raspravljati o predloženom zakonu. "Poslovnik Sabora ne kaže da je prije stavljanja u raspravu na plenarnoj sjednici obvezatno da matični odbor to odradi", kazala je.

Špika: Osjećam se namagarčeno

Potpredsjednik Odbora Milivoj Špika cijelu je situaciju nazvao "više nego neozbiljnom". "Kolegice i kolege su mogli na vrijeme javiti da nas šest i minsitrica ne dolazi ovdje. Ovako se ja osjećam namagarčeno, dolazim ovdje, a njih nema", ustvrdio je Špika.

HDZ-ova saborska zastupnica Nada Murganić rekla je kako osobno smatra da je prisustvo na sjednicama, kako na plenarnoj tako i na odborima, izuzetno važno. "Ja sam bila jedno vrijeme i zastupnica u prošlom sazivu, tada smo bili u oporbi i bila sam prisutna na sjednicam radnih tijela, odnosno odbora te nisam rušila kvorum", ustvrdila je Murganić.

Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo trebao je raspravljati o Vladinom prijedlogu da se produlji uskrata povećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža državnim i javnim službenicima za 4, 8 i 10 posto na ostatak godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene