Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burno u Saboru

Glasovac: "Sredite se i pazite što pričate. Ponovite to van Sabora da vas mogu tužiti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor nastavlja sjednicu raspravom o konačnoj verziji izmjena Zakona o strancima, no prije toga proširio je dnevni red novim točkama te glasovanjem o onima koje je ranije raspravio.

Sabor je danas izglasao povjerenje Mariji Pejčinović Burić za obavljanje dužnosti ministrice vanjskih i europskih poslova i potpredsjednice Vlade. Glasovalo  se i o povjerenju Furiju Radinu koji je postao novi potpredsjednik Sabora.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca Sabornica - 1 Krenula je kampanja Ovo je jedini političar koji već sada zna da ima mjesto u Saboru

Tijek sjednice pratite u nastavku:

18:29 "Povrijedili ste poslovnik. To što govorite nije istina. Ponovite to van sabornice pa da vas mogu tužiti. Grubo ste me oklevetali. Sredite se i pazite što pričate", odgovorila mu je Glasovac.

15:28 Bunjac je na to kazao kako je stav Glasovac razumljiv jer Silobrčiću duguje usluge

15:27 Sabina Glasovac (SDP) kazala je kako privatnim osobama nije zabranjeno kaznenu prijavu.

15:25 Branimir Bunjac (Živi zid/SNAGA) kazao je kako mu nije jasno zašto je akademik Vlatko Silobrčić uopće podnio kaznenu prijavu za klevetu protiv saborskog zastupnika Ivana Sinčića.

"Ustavom je saborskim zastupnicima zajamčen imunitet", kazao je Bunjac.

15:20 Žarko Tušek podnio je izvješće o radu Mandatno-imunitetnog povjerenstva koje je 07.lipnja odbilo zahtjev da se skine imunitet zastupniku Živog zida Ivanu Viliboru Sinčiću kojeg je privatni tužitelj, akademik Vlatko Silobrčić tužio zbog kaznenog djela klevete.

Silobrčić je, doznaje se, Sinčića tužio jer ga je u saborskim raspravama nazivao "grobarom Imunološkog zavoda" i "veleizdajnikom", a činjenicom da su to prenosili televizija, radio i tisak te su neistine kojima se šteti časti i ugledu privatnog tužitelja postale dostupne velikom broju osoba.

15:15 Sa 109 glasova za i jednim glasom protiv za potpredsjednika Sabora izabran je Furio Radin, zastupnik talijanske nacionalne manjine

15:10 Sjednica je nastavljena. Marija Pejčinović Burić usvojena je za novu ministricu vanjskih poslova i potpredsjednicu Vlade sa 78 glasova.

13:30 Određena je stanka do 15 sati nakon čega će uslijediti glasovanje o povjerenju Mariji Pejčinović Burić za obavljanje dužnosti potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova

13:15 Mirando Mrsić (SDP) Vladu je prozvao zbog načina na koji uređuje tržišta rada. To je potpuna fleksibilizacija, liberalizacija i otvaranje hrvatskog tržišta radnoj snazi trećih zemalja sa ciljem sniženja cijene rada, kaže Mrsić. Iznosi podatak da je ove godine strancima izdano oko 7300 dozvola za rad, deset puta više nego 2013. i 2014.

Poslodavci traže 19.000 dozvola, što bi bio strašan udar na naše tržište rada jer su ti radnici jeftiniji, tvrdi Mršić i navodi kako poslodavci, umjesto da pošteno plate domaće radnike, traže uvoz stranaca, a HDZ-ova Vlada im to odobrava.

13:00 Most će podržati predloženi zakon, no Vlaho Orepić ističe kako čim prije treba donijeti više zakona koje traži aktualni trenutak, prvenstveno povećano kretanje stranaca, ali i potreba kvalitetnijih rješenja za radnu snagu koja Hrvatskoj nedostaje.

12:45 Na predloženi zakonski tekst interveniralo se i amandmanima, pa HDZ-ov Božo Ljubić prenosi kako Odbor za Hrvate izvan Hrvatske želi svojim amandmanom da se učini distinkcija između pripadnika hrvatskog naroda i stranaca "kako na simboličkoj, tako i na suštinskoj razini".

12:30 Željko Jovanović (SDP) prenosi ocjenu iz civilnog društva da je zakonski tekst znatno bolji u odnosu na prvotne varijante, ali i dalje ostaje mogućnost njegove krive interpretacije. Moramo osigurati da pomoć dobiju svi kojima je potrebna, a da pružatelji ne budu dovedeni u situaciju da se to kriminalizira, kaže SDP-ov zastupnik.

12:00 "Mi sada kriminaliziramo solidarnost, jer ako na ulici sretne gladnog stranca prvo ga morate pitati je li u Hrvatskoj legalno ili nelegalno, ako je nelegalno, tada ste u opasnosti da završite u Remetincu, ako mu pomognete", tvrdi Domagoj Hajduković (SDP) i poručuje da kriminalno djelo ne može biti pomaganje vođeno moralnim ili humanitarnim motivima.

11:30 Željko Glasnović u svom se izlaganju zapitao kako je moguće da 20 godina nakon rata Hrvat rođen izvan RH mora čekati tri godine za dobivanje putovnice.

"Svake godine izvana dolazi 16 milijardi kuna. U ovoj državi još uvijek vlada lijevo i desno krilo UDBA-e. Bolje da se probudimo jer nas neće biti", kazao je Glasnović

11:15 Sabor je nastavio rad raspravom o izmjenama Zakona o strancima

11:00 Sa 122 glasa ZA Sabor je konačno izglasao veće porodiljne naknade. Do daljnjega je s dnevnog reda Sabora skinuto glasovanje o Zakonu o koncesijama, no to ne znači da će se ići u novu javnu raspravu i treće čitanje.

10:49 Usvojene su izmjene u sastavima saborskih odbora.

10:44  "To što ćete nas podsjećati, to je vaše pravo. HNS ne smatra da je prevario birače. Ako je netko prevario birače, to je SDP. Prvi ste prekršili sporazum koji smo potpisali", kazao je Batinić.

10:42 Željko Jovanović (SDP) Miloradu Batiniću (HNS) poručio je kako je HNS prevario birače.

10:40 Reiner je Grbinu odgovorio kako je krivo interpretirao njegove izjave

"Rekao sam da mislim da nije primjereno da političari komentiraju odluke Ustavnog suda. Ako me već citirajte, citirajte me točno", kazao je Reiner.

10:37 Peđa Grbin (SDP) izložio je razloge zbog kojeg ne može podržati Željka Reinera za predsjednika Odbora za Ustav.

"Ono što je izjavljivao Reiner mene priječi da ga podržim za predsjednika Sabora. Relativizirao je Hrvatsku kao sekularnu državnu i odluku Ustavnog suda o odluci o pobačaju", kazao je Grbin.

10:35 Željko Jovanović (SDP) kazao je kako ga čudi da HNS nije uspio imenovati nijednog svog člana u Odbor za obrazovanje i znanost

10:30 Počela je rasprava o izmjenama članova saborskih odbora

10:20 Sabor je usvojio izmjene zastupnika. Prisegnuli su novoizabrani zastupnici. 

U saborske klupe vratio se HDZ-ov veteran Ivan Šuker koji će mijenjati Dražena Bošnjakovića koji je preuzeo Ministarstvo pravosuđa. Umjesto Andre Krstulovića Opare koji je izabran za gradonačelnika Splita u saborske će klupe ponovno sjesti Ante Babić, a umjesto HDZ-ova župana Blaženka Bobana Ante Bačić.

10:08 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je kako će se u  Saboru u 15:00 sati glasati o povjerenju ministrici vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić te potpredsjedniku Sabora Furiu Radinu. Pejčinović Burić uoči glasovanja predstaviti će se saborskom Odboru za vanjske poslove

10:05 Branko Bačić (HDZ) kazao je kako Zakon o koncesijama definira postupanje s koncesijama u svim djelatnostima.

"Koncesioniranje plaža temelji se na Zakonu o pomorskom dobru koji još nije usvojen. Trebamo napraviti novi Zakon o pomorskom dobru", kazao je Bačić.

9:57 Gordan Maras (SDP) kazao je kako danas u Hrvatskoj imamo vjerojatno najgoru vlast ikad.

"Ovo je najnesposobnija vlada i premrežena najrazličitijim interesima. Ova vlada liči mi na Frankestein vladu. Osam ministara je promijenjeno radi jednog", kazao je Maras.

Rekao je kako su interesi birača izdani te da je Vlada odustala od kupovine INA-e. Ponovio je zahtjev za osnivanjem Istražnog povjerenstva o Agrokoru.

9:50 Branimir Bunjac (Živi zid/Snaga) kazao je kako je najnovija statistika Eurostata o životnom standardu EU pokazala kako je Hrvatska pala za još jedno mjesto.

"Prestigla nas je Rumunjska, a iza nas je još jedino Bugarska", kaže Bunjac.

9:47 "Jasan zakon o koncesijama jedini je način da se zaštiti pomorsko dobro, ali to je ovim zakonom onemogućeno. Zato moramo ići u treće čitanje", kazao je Miro Bulj.

9:38 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je kako će od sutra zastupnici u sabornici sjediti prema novom rasporedu.

9:37 Sabor je i danas rad počeo stankom koju su zbog Zakona o koncesijama zatražili Mostov Miro Bulj i HDZ-ov Branko Bačić. Branimir Bunjac (Živi zid/Snaga) stanku je tražio zbog izvješća Eurostata o životu u Hrvatskoj. Gordan Maras (SDP) stanku je tražio zbog "nelogičnosti u unutarnjoj politici"

9:30 HDZ-ov saborski veteran Ivan Šuker danas se vratio u saborske klube. Dobrodošlicu su mu uoči počeka sjednice zaželjeli SDP-ovci Željko Jovanović, Branko Grčić i Boris Lalovac

9:25 Uoči početka sjednice u saborskoj zgradi zasjeda Klub HDZ-a na koji je došao i premijer Andrej Plenković. (D.I./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene