Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavljena sjednica

Sabor o Zakonu o sportu: Jovanović najavio naknade za osvajače medalja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor je jutros osmu sjednicu nastavio raspravom o izmjenama Zakona o sportu. Ministar Željko Jovanović najavio je uvođenje naknada za vrhunske sportaše.

Sabor je jutros započeo raspravu o prijedlogu izmjena Zakona o sportu, no rasprava je nakratko bila prekinuta na zahtjev SDSS-ovca Milorada Pupovca, koji je tražio stanku, tvrdeći da javni mediji krše Ustav i pravo na ravnopravnost svih, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Pročitajte i ovo Milorad Pupovac u Petrovoj gori Pupovac na obilježavanju proboja partizanskih snaga: "Bili ste prijetnja Hrvatskoj i Europi kao što ste i danas" Slika nije dostupna Na sjednici 239 točaka Najavljena velika promjena na sjednicama Sabora: "Danas sam naučio da se HDZ-u na nježan način treba reći kako je ukradena milijarda"

>> Oporba napala Hajdaša Dončića: '400 milijuna kuna podijelio po političkim kriterijima'

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović uvodno je naglasio da je riječ o povijesnom zakonu, koji će vrhunske sportaše potaknuti da ostanu aktivni i nakon završetka sportske karijere.

Jovanović je naglasio da Vlada priprema strateške odluke u financiranju sporta koje se provode na temelju opsežne usporedne analize financiranja sporta u Hrvatskoj i EU, te da "napisi o alarmantnim prijetnjama hrvatskom sportu ne stoje".

Objasnio je da zakonske izmjene o kojima danas raspravlja Sabor predviđaju uvođenje naknade za vrhunske sportaše, osvajače olimpijskih i medalja na paraolimpijadama i olimpijadama za gluhe te na svjetskim prvenstvima u olimpijskim sportovima.

Najviša naknada, za osvajače zlatnih olimpijskih medalja, bit će u visini prosječne neto plaće u javnom sektoru, što je oko 5.400 kuna, dok će najniža naknada, za brončane medalje, iznositi 40 posto te plaće, što je oko 3.200 kuna.

Jovanović je naglasio da je riječ o 86 osvajača olimpijskih medalja, 70 osvajača medalja na svjetskim prvenstvima, osam paraolimpijaca te 30 osvajača medalja na olimpijadama gluhih, čije će naknade ukupno iznositi oko 15 milijuna kuna.

Istaknuo je da nije riječ o mirovinama niti o trošku mirovinskog sustava, nego o naknadama za izvrsnost, koje imaju za cilj potaknuti vrhunske sportaše da iza karijere ostanu u sporu kao mentori mladim sportašima. Kazao je da je cilj izmjena "širiti bazu sporta, kako bi se u nju uključio što veći broj mladih".

"Stvaramo pretpostavke da mladi imaju i uzore i trenere koji će im omogućiti da budu još bolji sportaši", rekao je Jovanović, podsjetivši da se Hrvatska u svijetu prepoznaje po vrhunskim sportašima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene