Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I dalje prosvjeduju

S kravama prenoćili ispred općine: Ne idemo odavde!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
14-eročlana obitelj Markić sa svojih je 300 krava noć provela ispred općinske zgrade u Semeljcima.

Podsjećamo, Markići od jučer prosvjeduju jer su na javnom natječaju izgubili zemlju koju su 16 godina obrađivali. Za gubitak zemlje izravno optužuju HSS-ova načelnika općine Grgu Lončarevića.

Pročitajte i ovo Ilustracija Znanstveno dokazano Protiv stresa nude druženje s kravama: ''Morag i njezine prijateljice su tako prijateljski nastrojene i oko sebe šire neki mir'' Slika nije dostupna Nakon šest dana 300 krava i 12-ero djece idu kući: Obitelj Markić se dogovorila s ministrom

'Mi obavještavamo i policiju i Državno odvjetništvo i USKOK da istraže ovaj slučaj. Tu je napravljen veliki kriminal i nepravda', kaže Zoran Markić.

Dok god im se ne vrati zemlja, Markići će sa svojim kravama prosvjedovati u središtu Semeljaca.

'Mi ne tražimo da oni uzmu od nekoga zemlju, pa da daju meni, to bi bila sramota. Ne bih htio otimati od nekoga zemlju, samo želimo ovu na kojoj smo radili', kazao je Stipo Markić

60 hektara zemlje Markići su obrađivali 16 godina. Kao zakupoprimci trebali su imati prednost na javnom natječaju.

'On je zakonski posjednik, to je DORH potvrdio i u prošlom zakonu doista je on prioritet broj jedan', kazao je Matija Brlošić iz Udruge poljoprivrednika Brazda.

No, zakon je u međuvremenu promijenjen. Novi zakon prednost daje stanovništvu iz općine Semeljci. Markići, naime žive u susjednoj općini.

'Ako se natječaj raspiše po jednom zakonu, bez obzira ako je on prestao važiti, on se radi po tom zakonu koji je važio u trenutku raspisivanja natječaja', pojašnjava Brlošić.

Ovdje je dakle, natječaj raspisan po jednom zakonu, a proveden po drugom. I tu je nastao problem.

'Tražimo objašnjenje od ministarstva poljoprivrede i samog ministra da nam objasni na konto čega smo mi izgubili zemlju', kaže Zoran Markić.

'To je isključivo u nadležnosti jedinica lokalne samouprave. Kada sam svojevremeno htio promijeniti Zakon i vratiti to na ingerenciju države i županije, onda su se protivili i rekli da im se oduzima nešto što je njihovo. Ako je to njihovo, jer je na njihovom prostoru, neka izvole preuzet odgovornost', kazao je ministar Čobanković.

Raspodjela državne zemlje prevelik je zalogaj za seoske načelnike. Povjereno im je 400.000 hektara zemlje vrijedne 8 milijardi kuna, a da pritom nije predviđena sankcija za loše obavljen posao. Markići od prosvjeda neće odustati dok god im se ne vrati oduzeta zemlja. No, HSS-ov načelnik na njih i njihove krave se ne obazire.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene