Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U jeku krize

Rusi uznemireni stanjem na Kosovu, optužuju zapad: "Gurate situaciju prema izravnom sukobu"

Prosvjed kosovskih Srba
Prosvjed kosovskih Srba Foto: ARMEND NIMANI / AFP
Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u ponedjeljak da je "uznemireno" stanjem na Kosovu i optužilo je zapad da "gura situaciju prema izravnom sukobu".

U priopćenju, Moskva je objavila da je Beograd pokazao "konstruktivni pristup" u najnovijoj krizi između Srbije i Kosova i napala "radikale" u Prištini za seriju provokacija koje su, kako kaže, samo otežale dugogodišnje etničke tenzije.

Kosovski Srbi odlučili su u subotu, u jeku krize zbog odluke vlade Kosova o preregistriranju tablica izdanih u Srbiji, napustiti sve kosovske institucije.

Predsjednik Srpske liste (SL) Goran Rakić, srpske stranke na Kosovu, ranije je najavio da će odluka ostati na snazi sve dok Priština ne povuče mjere o preregistraciji i dok ne formira Zajednicu srpskih općina.

Krovni sporazum o normaliziranju odnosa Beograda i Prištine, usuglašen i zaključen u Bruxellesu pod pokroviteljstvom EU-a, potpisali su 19. travnja 2013. tadašnji premijeri Srbije Ivica Dačić i Kosova Hashim Thaci, uz posredovanje nekadašnje šefice eurodiplomacije Catherine Ashton.

Pročitajte i ovo Kosovski Srbi optužuju EU - 1 rastu napetosti Tisuće Srba na ulicama Kosovske Mitrovice: "Imamo jednu državu - Srbiju"

Beograd optužuje Prištinu da skoro desetljeće nakon potpisivanje tog sporazuma još nije formirala Zajednicu srpskih općina (ZSO). Kosovska vlada izbjegava osnovati tu asocijaciju jer joj ne želi dati izvršne ovlasti, a Beograd inzistira da ZSO "ne može biti nevladina organizacija".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene