Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rupel za RTV Sloveniju o odnosima s Hrvatskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova, Dimitrij Rupel, u emisiji RTV Slovenije komentirao je odnose s Hrvatskom.

Rupel je govorio u svjetlu napetosti nastalih razmjenom diplomatskih nota i izjava najviših predstavnika Hrvatske oko granice na moru i najava da će Hrvatska pred Europskom unijom i u UN-u internacionalizirati pitanje vezano za slovenske težnje oko granice na moru.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Ilustracija Jači od morfija, jeftiniji od heroina Zombi droga pred vratima Hrvatske, Europa u velikom strahu

"Hrvatska nastoji prikazati da Slovenija pravi probleme, odatle i ova akcija u Ujedinjenim narodima. Ali, mi nismo
problematična država nego država s ugledom. Hrvatska više treba nas nego mi nju jer Slovenija među ostalim odlučuje o hrvatskoj budućnosti kao članica Europske unije", izjavio je Rupel.

"Hrvatska je ta koja u ovom trenutku koči razgovore (o granici). Mi ćemo čekati da Hrvatska izađe s nekim pametnim prijedlogom", rekao je Rupel komentirajući zadnje diplomatske zaplete i izjave koje su u vezi slovenske diplomatske note i granice na moru ovih dana davali hrvatski dužnosnici.

Pri tome se posebno osvrnuo na izjavu predsjednika Mesića da se granica na moru može utvrditi jer je poznata granica na kopnu, te mišljenja prema kojima Slovenija izbjegava arbitražu o granici, rekavši da predsjednik Mesić nema pravo.

"Granice na moru nikad nisu bile određene, one se određuju
sporazumom", rekao je Rupel. Pri tome je - vraćajući se u ranije faze diplomatskog dijaloga dviju država - naglasio da su pregovori o granici bili završeni tzv. parafiranim sporazumom Drnovšek-Račan i da je razgovore teško ponovno početi jer je sporazum Drnovšek-Račan za Hrvatsku važio "tri tjedna", a onda je od njega odustala.

Ne postoji niti dogovor o granici na kopnu jer je bivši hrvatski
premijer Valentić pismeno potvrdio da je granični prijelaz Plovanija privremen, a kad bi kopnena granica i bila na sredini "Piranskog zaljeva", to ne znači da bi trebala ići crtom sredine jer postoje druge okolnosti i modaliteti određivanja granice na moru, ustvrdio je Rupel.

Uz to, pojasnio je da je sadašnja koalicijska vlada pri dolasku na vlast zauzela stajalište da na granici vrijedi stanje zatečeno 25. lipnja 1991. godine s osamostaljenjem dviju država, te da je tada Slovenija kontrolirala cijeli zaljev.

Komentirajući prijedlog oporbenog zastupnika Marka Pavlihe s kojim je u studiju komentirao odnose s Hrvatskom, Rupel se zauzeo za donošenje jedinstvenog stajališta slovenske politike prema Hrvatskoj. 

Pavlihin prijedlog vladi da povuče slovenskog ambasadora iz Zagreba na konzultacije u Ljubljanu, Rupel je komentirao riječima da se to jednom već dogodilo i da takav potez nije isključen "ako se sadašnja histerija" na hrvatskoj strani nastavi.

U vezi sugestija da bi slovenska vlada zbog napetih odnosa trebala otkazati zajedničku sjednicu vlada, Rupel je rekao da takva sjednica zapravo još nije ni najavljena nego da su se pripremali neki prijedlozi sporazuma na kojima je i sam radio.

"Sada nakon proglašenja ZERP-a i davanja ove koncesije za
istraživanje nafte i plina u sjevernom Jadranu ozračje je takvo da baš ne poziva na to da sjednemo zajedno i održimo sjednicu", rekao je Rupel.

Dodao je da nikako međutim nisu točna mišljenja da Slovenija odbija arbitražu o granici. "I za to smo otvoreni, ali su i za to potrebni razgovori", rekao je Rupel. 

Komentirajući Pavlihin prijedlog poziva da slovenski turisti ove godine ne posjećuju Hrvatsku, Rupel je rekao da mu je prijedlog "osobno simpatičan" i da sam osobno zadnjih 15 godina nije ljetovao u Hrvatskoj osim u jednoj prilici kad je nekoliko mjeseci bio u oporbi, ali da bi to stvorilo probleme tisućama Slovenaca koji u Hrvatskoj imaju parcele ili kuće. 

"Po nekim informacijama takvih je oko 100.000, i njihovo mišljenje je važno", rekao je Rupel u razgovoru za emisiju "Odmevi" RTV Slovenije.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene