Reuven Rivlin tijekom jednog od ranijih obraćanja javnosti (Foto: ANGELOS TZORTZINIS/DPA/PIXSELL)
Reuven Rivlin tijekom jednog od ranijih obraćanja javnosti (Foto: ANGELOS TZORTZINIS/DPA/PIXSELL)

Reuven Rivlin naveo je i kako je u Knessetu tijekom godina imao priliku čuti kako se hrvatski predsjednici ispričavaju za zlo koje je učinio ustaški režim.


Izraelski predsjednik Reuven Rivlin stigao je u spomen-područje Jasenovac, gdje ga je dočekala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović u Spomen području Jasenovac (Foto: Ured predsjednice) Predsjednica odala počast žrtvama Jasenovca: ''Drugi svjetski rat u našoj domovini i danas budi bolna sjećanja na brojna stradanja'' Spomenik žrtvama Jasenovca (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Ministarstvo vanjskih poslova odbacilo Krausove optužbe : "Nikoga nismo odgovarali da dođe..."

Tom je prilikom održao govor u kojem je poručio da je moralna obveza Hrvatske da se suoči s prošlošću i ne ignorira ju. Ispričao je sudbinu Miriam Steiner-Aviezer, koja je prije 77 godina kao židovsko dijete poslana u Jasenovac. Nazvao je Jasenovac "Auschwitzom na Balkanu" te dodao kako je "Hrvatska stotinama godina bila topao dom za Židove, ali je tijekom Drugog svjetskog rata postala masovna grobnica za većinu hrvatskih Židova".

Naveo je kako je u Knessetu tijekom godina imao priliku čuti kako se hrvatski predsjednici ispričavaju za zlo koje je učinio ustaški režim: "Tražili su oprost i obećali nastaviti borbu protiv zmije koja je još uvijek duboko ukorijenjena". Istaknuo je kako se samo iskrenim suočavanjem s prošlošću i obrazovanjem mlađih generacija može, "s ovog strašnog mjesta", poslati jasna poruka - "nikad više".

Okupljenima se potom obratila Grabar-Kitarović, koja je istaknula kako najoštrije osuđuje manipulaciju brojem žrtava holokausta u Jasenovcu. Njezin upečatljvi govor možete pročitati OVDJE.