Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REUVEN RIVLIN

Izraelski predsjednik nazvao Jasenovac "Auschwitzom na Balkanu" i poručio: "Suočavanje s prošlošću moralna je obveza Hrvatske"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reuven Rivlin naveo je i kako je u Knessetu tijekom godina imao priliku čuti kako se hrvatski predsjednici ispričavaju za zlo koje je učinio ustaški režim.

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin stigao je u spomen-područje Jasenovac, gdje ga je dočekala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Pročitajte i ovo Jasenovac Policija ga presrela MUP o srpskom ministru koji je pokušao otići u Jasenovac: "Posjet nije mogao biti odobren" Spomen park Jasenovac Najavio prosvjednu notu Dačić: ''Srpski ministar je htio u Jasenovac. Hrvatska policija ga je zaustavila i okružila''

Tom je prilikom održao govor u kojem je poručio da je moralna obveza Hrvatske da se suoči s prošlošću i ne ignorira ju. Ispričao je sudbinu Miriam Steiner-Aviezer, koja je prije 77 godina kao židovsko dijete poslana u Jasenovac. Nazvao je Jasenovac "Auschwitzom na Balkanu" te dodao kako je "Hrvatska stotinama godina bila topao dom za Židove, ali je tijekom Drugog svjetskog rata postala masovna grobnica za većinu hrvatskih Židova".

Naveo je kako je u Knessetu tijekom godina imao priliku čuti kako se hrvatski predsjednici ispričavaju za zlo koje je učinio ustaški režim: "Tražili su oprost i obećali nastaviti borbu protiv zmije koja je još uvijek duboko ukorijenjena". Istaknuo je kako se samo iskrenim suočavanjem s prošlošću i obrazovanjem mlađih generacija može, "s ovog strašnog mjesta", poslati jasna poruka - "nikad više".

Okupljenima se potom obratila Grabar-Kitarović, koja je istaknula kako najoštrije osuđuje manipulaciju brojem žrtava holokausta u Jasenovcu. Njezin upečatljvi govor možete pročitati OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene