Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POSJET SPOMEN-PODRUČJU

Grabar-Kitarović: "Najoštrije osuđujem manipulacije brojem žrtava holokausta u koncentracijskom logoru Jasenovac"

Kolinda Grabar-Kitarović u Jasenovcu (Foto: Dnevnik.hr)
Kolinda Grabar-Kitarović u Jasenovcu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Kolinda Grabar-Kitarović u Jasenovcu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Ponovila je kako je suvremena Republika Hrvatska utemeljena na antifašističkoj borbi i na Domovinskom ratu. "Nijedan politički cilj ni poredak ne mogu opravdati zločine koji se čine u njegovo ime", rekla je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom posjetila spomen-područje Jasenovac. Tom je prilikom kazala kako je "potresno čuti svjedočanstva onih koji su preživjeli ovo jasenovačko mjesto užasa, kojima je glas dao predsjednik Rivlin. Dugujemo sjećanje svakom pojedincu stradalom u holokaustu".

Pročitajte i ovo Kolinda Grabar-Kitarović u Jasenovcu (Foto: Ured PRH) Muke po komemoracijama Predsjednica bi mogla zaobići sve kolone i u Jasenovac ponovno otići – u tajnosti Reakcije iz Ureda Predsjednice (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Nakon Predsjedničina poziva Ministarstvo vanjskih poslova pita se je li pravi trenutak za Vučićev posjet

"Podno jasenovačkog cvijeta želim iskazati duboku tugu za sve žrtve holokausta u Hrvatskoj i žrtve kolaboracionističkog ustaškog režima tijekom Drugog svjetskog rata koji je donio strašna stradanja židovskoj zajednici, ali i Srbima, Romima i Hrvatima te svima onima koje se smatralo neprijateljima režima onoga vremena. Već sam to učinila i na ovom mjestu stradanja, kao i u Yad Vashemu, Auschwitzu i Muzeju holokausta u Washingtonu i sada ponovno izražavam najdublje suosjećanje sa stradanjem žrtava holokausta podrijetlom iz Hrvatske, članovima obitelji i potomcima onih kojih više nema", rekla je Predsjednica.

Grabar-Kitarović kazala je i da su se tom režimu suprotstavili mnogi Hrvati, "poginuvši za slobodu i ljudskost, svrstavši našu domovinu na ispravnu stranu povijesti. Suprotstavili su mu se i mnogi hrvatski pravednici među narodima, koji su bili simbolom svjetla i hrabrosti u tami rata i zločina. Na njihovoj hrabrosti iznimno smo im zahvalni".

Ponovila je kako je suvremena Republika Hrvatska utemeljena na antifašističkoj borbi i na Domovinskom ratu. "Nijedan politički cilj ni poredak ne mogu opravdati zločine koji se čine u njegovo ime. Stoga, Hrvatska nastavlja svoju brigu o kolektivnom sjećanju na zločine koji su se ovdje dogodili, na tragediju hrvatskih građana i zločin nad hrvatskim građanima prije svega. Svjesni da je na taj dio naše prošlosti bačena sjena, s tim smo se suočili, prihvativši odgovornost za budućnost temeljenu na poznavanju istine i izgradnji boljega društva na vrijednostima ugrađenima u Ustav naše države", kazala je hrvatska predsjednica.

Iznova je osudila svaki totalitarni režim – nacizam, fašizam, komunizam, a istaknula je i kako je upravo obrazovanje "najsnažnije oružje protiv svakog oblika radikalne ideologije, podjela, mržnje i rasizma. Upravo zato najoštrije osuđujem manipulacije brojem žrtava holokausta u koncentracijskom logoru Jasenovac, koje nisu utemeljene na povijesnim činjenicama i koriste se u dnevnopolitičke svrhe ili pak za nametanje kolektivne krivnje Hrvatskoj i hrvatskom narodu".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene