Referendumske inicijative i dalje su u fokusu politike.

Galerija


Nakon što je predsjednica jasno rekla kako treba poštovati volju građana kada su u pitanju aktualne referendumske inicijative, danas se oglasio i resorni ministar Lovro Kuščević. Vlada podržava referendum kao način demokratskog izražavanja, kaže ministar Kuščević, ali postojeća pitanja treba propitati Ustavni sud.

Vezani članci Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr) GONG: ''Ne želimo sudjelovati u Kuščevićevu igrokazu, nećemo biti smokvin list'' Konferencija za medije inicijative Narod odlučuje (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Narod odlučuje: ''Imamo samo 5 sekundi za provjeru potpisa za referendum''

"Mislim da bi Hrvatski sabor trebao poslati Ustavnom sudu na propitivanje referendumska pitanja i ako se Ustavni sud izjasni da nisu u skladu sa Ustavom, onda referenduma neće biti, a ako se izrazi suprotno, tada referendum treba odraditi i implementirati volju građana u hrvatsko zakonodavstvo", rekao je Lovro Kuščević, ministar uprave.

Bošnjaković: Nije dobro referendumom zadirati u prava nacionalnih manjina

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u ponedjeljak kako misli da nije dobro referendumom zadirati u prava nacionalnih manjina.

"Mislim da nije dobro zadirati u prava nacionalnih manjina, koja smo mi ustavnim zakonom definirali na dobar način, na način koji je prepoznat u Europskoj uniji, i sada to pitanje dovoditi u nekakvu drugu razinu ili nuditi drugo rješenje referendumom, mislim da nije dobro", rekao je novinarima Bošnjaković, koji u Luxembourgu sudjeluje na sastanku Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove.

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" tvrdi da je prikupila dovoljan potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama izbornog sustava. Prvo referendumsko pitanje odnosilo bi se na opće odredbe izbornog sustava, optimalni izborni prag i ostalo, a drugo pitanje bi glasilo: Želite li da se u Ustav doda članak po kojem zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna?

Sada je u tijeku prebrojavanje potpisa. Bošnjaković je rekao da će budu li postojale "određene dvojbe, koje su u javnosti već iznijete, to pitanje vjerojatno biti upućeno Ustavnom sudu da kaže kaže je li to pitanje u redu, je li u skladu s ustavom".

Divjak: Nisam potpisala referendumske inicijative

"Nisam potpisala referendumske inicijative. Naravno da se treba poštivati ono što je Ustavom zajamčeno – s jedne strane manjinska prava, a s druge strane, treba uzeti u obzir da oni koji su za to zaduženi trebaju odlučiti kako i zašto i treba li se uopće takvim inicijativama pristupati", rekla je ministrica Blaženka Divjak.

Ministar Tomo Medved ovu temu nije htio komentirati.