Referendumske inicijative i dalje su u fokusu politike.

Galerija +0 Ministar uprave Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr)

Nakon što je predsjednica jasno rekla kako treba poštovati volju građana kada su u pitanju aktualne referendumske inicijative, danas se oglasio i resorni ministar Lovro Kuščević. Vlada podržava referendum kao način demokratskog izražavanja, kaže ministar Kuščević, ali postojeća pitanja treba propitati Ustavni sud.

Vezani članci Nikola Grmoja, potpredsjednik Mosta Grmoja o referendumu: "Sve je spremno za predaju, sve njihove namjere padaju u vodu, preostaje im samo utvrditi da imamo dovoljan broj potpisa" Mato Palić, ustavni stručnjak Most sutra napokon predaje potpise za referendum: Ustavni stručnjak za njih nema dobre vijesti

"Mislim da bi Hrvatski sabor trebao poslati Ustavnom sudu na propitivanje referendumska pitanja i ako se Ustavni sud izjasni da nisu u skladu sa Ustavom, onda referenduma neće biti, a ako se izrazi suprotno, tada referendum treba odraditi i implementirati volju građana u hrvatsko zakonodavstvo", rekao je Lovro Kuščević, ministar uprave.

Bošnjaković: Nije dobro referendumom zadirati u prava nacionalnih manjina

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u ponedjeljak kako misli da nije dobro referendumom zadirati u prava nacionalnih manjina.

"Mislim da nije dobro zadirati u prava nacionalnih manjina, koja smo mi ustavnim zakonom definirali na dobar način, na način koji je prepoznat u Europskoj uniji, i sada to pitanje dovoditi u nekakvu drugu razinu ili nuditi drugo rješenje referendumom, mislim da nije dobro", rekao je novinarima Bošnjaković, koji u Luxembourgu sudjeluje na sastanku Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove.

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" tvrdi da je prikupila dovoljan potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama izbornog sustava. Prvo referendumsko pitanje odnosilo bi se na opće odredbe izbornog sustava, optimalni izborni prag i ostalo, a drugo pitanje bi glasilo: Želite li da se u Ustav doda članak po kojem zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna?

Sada je u tijeku prebrojavanje potpisa. Bošnjaković je rekao da će budu li postojale "određene dvojbe, koje su u javnosti već iznijete, to pitanje vjerojatno biti upućeno Ustavnom sudu da kaže kaže je li to pitanje u redu, je li u skladu s ustavom".

Divjak: Nisam potpisala referendumske inicijative

"Nisam potpisala referendumske inicijative. Naravno da se treba poštivati ono što je Ustavom zajamčeno – s jedne strane manjinska prava, a s druge strane, treba uzeti u obzir da oni koji su za to zaduženi trebaju odlučiti kako i zašto i treba li se uopće takvim inicijativama pristupati", rekla je ministrica Blaženka Divjak.

Ministar Tomo Medved ovu temu nije htio komentirati.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju