Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bura oko referenduma se ne stišava

Pravni stručnjak o tome je li Predsjednica prekršila Ustav: "Izravno nije, a neizravno, to je stvar interpretacije"

Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr)
Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Prof.dr.sc. Mato Palić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović osvrnula se na kritike koje su stigle nakon njezine izjave kako treba poštovati volju naroda, kada su u pitanju referendumske inicijative. Osim toga, prozvala je gradonačelnike koji su ometali prikupljanje potpisa, ali i pojasnila, kako je u subotu objavio Dnevnik Nove TV, zašto je u tajnosti primila Željku Markić.

Volju naroda treba poštovati, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i dalje je ponavljala, a o sadržaju referendumskih pitanja, kaže, konačnu riječ reći će Ustavni sud. Pojasnila je i što je na Pantovčaku radila Željka Markić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razumije njihovo nezadovoljstvo Predsjednica primila inicijative Narod odlučuje i Istinu o Istanbulskoj: "Njihovi bi promatrači olakšali poziciju Vlade" Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović za Dnevnik Nove TV (Video: Dnevnik.hr) - 1 "ne smijem se miješati" Predsjednica u velikom intervjuu za Dnevnik Nove TV objasnila zašto se nije oglašavala o aferi Milijana Brkića

"Nije to bilo tajno. To je bilo prije nego je počela kampanja skupljanja potpisa, htjela sam čuti od gospođe Markić koje su namjere i koji su ciljevi. Ona je rekla da će razdvojiti pitanja izbornoga zakona o pitanja prava manjina. Nismo to objavljivali zato što se nisam htjela miješati", rekla je predsjednica.

Kad se govori o ustavnosti, i predsjednica kritizira.

"Trebalo bi preispitati odluke nekih gradonačelnika koji nisu dopustili skupljanje potpisa za referendum, ma što oni mislili o referendumskim pitanjima, o njima mogu dati svoj sud suci ustavnog suda jer to je isto ograničavanje građanskih sloboda", smatra Kitarović.

A upravo to što radi predsjednica, tvrdi predstavnik talijanske nacionalne manjine, Furio Radin, potpora je onima koji žele ograničiti manjinska prava.

"Etničko glasovno čišćenje i jedna zaštita Vlade od glasova nacionalnih manjina. Etnički čista Vlada i čisti proračun", smatra Radin.

"Ja sam rekla da se u referendum neću miješati i držim se preporuka venecijanske komisije", rekla je Grabar Kitarović.

Profesor Palić tvrdi kako predsjednica nije prekršila Ustav. "Nije prekršila izravno niti jednu hrvatsku normu unutar pravnog poretka, niti normu koja bi spadala pravnu stečevinu EU. Što se tiče neizravnog, sve je stvar interpretacije. Najbolje je podrobnije zatražiti objašnjenje što znači poštivanje volje naroda", komentira prof.dr.sc. Mato Palić s Pravnog fakulteta u Osijeku.

Mate Radeljić jedan je od predsjedničinih savjetnika koji je potpisao, kaže, referendumsku inicijativu za promjenu izbornog zakonodavstva. 

"Smatram da u tom pitanju nema ničega spornog i ničega lošega a ova druga dva pitanja, istanbulsku i nacionalne manjine, nisam potpisao. Mislim da ako ovaj referendum prođe za izborno zakonodavstvo da Hrvatska nakon toga više neće biti ista", rekao je Radeljić.

Željka Markić i inicijativa Narod odlučuje o svemu šuti. Obratit će se, kažu, u utorak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene