Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Inicijativu da se raspiše referendum o pristupanju Hrvatske NATO-savezu, prvog dana akcije podržalo je 15.000 građana, priopćila je danas udruga Odbor za referendum o NATO-u.


"Već u subotu, prvog dana akcije, zabilježili smo velik interes i odaziv, te je prikupljeno 15.000 potpisa. Odbor je zadovoljan takvim početkom akcije, pogotovo zato jer je prikupljanje prvoga dana obavljano tek na polovini predviđenih mjesta", ističe glasnogovornik Aleksandar Hatzivelkos.

Vezani članci Slika nije dostupna Počinje prikupljanje potpisa za referendum o ulasku Hrvatske u NATO Slika nije dostupna Prikupljanje potpisa za referendum o NATO-u počinje 29. ožujka

Dodaje da je na više upisnih mjesta Odbor nije mogao zaprimiti potpise nekoliko stotina građana, koji sa sobom nisu imali ili nisu znali svoj matični broj građana.

Stoga pozivaju građane da prije potpisivanja potraže svoj matični broj građana, koji se nalazi na starijim dokumentima - osobnim iskaznicama, zdravstvenim iskaznicama, vozačkim dozvolama i domovnicama, ili da svoj matični broj građana zatraže u policijskoj upravi.

Prvoga dana, zahtjev su svojim potpisom podržale i mnoge javne osobe, ističu u Odboru i dodaju da od ponedjeljka započinju s prikupljanjem potpisa na svim za to predviđenim mjestima, čiji su popis objavili na svojoj internetskoj stranici www.natonareferendum.org.

Udruga planira sakupiti 10 posto potpisa ukupnog biračkog tijela kako bi Hrvatski sabor, prema ustavnim odredbama, prisilili na raspisivanje referenduma.

Premijer Ivo Sanader izjavio je medijima da će u tom slučaju Vlada, koja smatra da za ulazak u NATO nije potreban referendum, poštivati ustavnu odredbu i raspisati referendum.

Dodao je kako zadnje ankete pokazuju da raste potpora građana za ulazak u NATO te da sada iznosi oko 70 posto.

U Odboru ističu da nisu ni za, niti protiv ulaska Hrvatske u NATO, već smatraju kako se građani imaju pravo o tom pitanju izjasniti na referendumu.